Vallende sterren op de foto

HOLLUM – Wie iets te wensen had was is augustus spekkoper, want het was vallende sterrentijd. Fotograaf Anja Brouwer was ter plekke en wist een meteoroïde in de lens te vangen.

De beste plek om vallende sterren te zien is een plek waar weinig lichthinder is. Zoals op het strand van Ameland. In oktober is er wederom een grote kans om vallende sterren te zien. Tussen 7 en 9 oktober komen de Draconiden voorbij en alle kans dat er dan een zich als vallende ster toont. Van 21 op 22 oktober zijn het de Orioniden. In november en december zijn het weer andere sterrenregens, met namen als Tauriden, Leoniden, Geminiden en Ursiden.

In augustus is het de meteorenzwerm Perseïden, die in de eerste twee weken van die maand een spektakel aan de nachtelijke hemel tovert. Volgend jaar om die tijd is het weer raak.

Vallende sterren zijn brokjes steengruis van kometen. Wanneer die verbranden, zien wij dat op de Aarde als vallende sterren.

Eigenlijk kunnen we elke nacht vallende sterren zien, omdat er altijd wel gruisdeeltjes van kometen de atmosfeer binnenkomen en verdampen. Wat we zien is de gloeiende lucht rond een verdampend brokje steen. We zien het als een lichtstreep, als een 'vallende ster,' het is een meteoor. 

 lees hier meer over Vallende sterren

Verrekijker

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *