Truida Wildervank 100 jaar

NES – Vandaag is de verjaardag van Truida Wildervank-Molenaar en dat is niet zomaar een verjaardag. Truida Wildervank tikt de 100 aan. Ze is daarmee dé eeuweling van het eiland en de oudste eilander. Truida, die voluit Geertruida Alida heet, is op 23 september 1921 geboren in Buren en woont sinds 1947 in Nes. Ze is het oudste kind van Foppe Dirk Molenaar en Jacoba Kooiker. Truida haar vader was een Ballumer die als kleine jongen rond 1900 naar een nieuwe boerderij aan de Hoofdweg 3 in Buren verhuisde. Die boerderij werd het geboortehuis van Truida. Toen ze 4 jaar oud was verloren zij en haar twee jongere broertjes Theo en Dirk hun moeder. Foppe stond er alleen voor en moeder werd node gemist.

In 1947 trouwde Truida met timmerman en aannemer Herman Wildervank. Ze woonden tot 1954 in een recreatiewoning aan de Strandweg in Nes; net na de oorlog was er woningnood. Dat was een mooie tijd. Hierna verhuisden ze naar hun nieuw gebouwde woning aan de Kolkweg in Nes. Herman en Truida kregen zeven kinderen, vier jongens en drie meisjes.

In 1994 betrokken ze een woning aan de Rixt van Doniastraat in Nes. Het was een aangepaste woning waar ze samen van hun pensioen konden genieten. Je kon haar op de fiets overal op het eiland treffen, veelvuldig bezocht ze haar neven Jan en Johan de Jong in De Stelp en regelmatig fietste ze naar haar tante Janke in Buren voor een bezoekje. Genieten kon ze van de natuur rond de zeedijk en de landerijen “om oost".

In november 2006 sloeg het noodlot toe toen ze werd getroffen door een hersenbloeding. Het resulteerde in een maandenlang verblijf in verpleeghuis Bornia Herne in Leeuwarden. Ze knokte zichzelf er weer bovenop en reed, eenmaal terug in Nes, in haar scootmobiel over het eiland, met Herman naast haar op de fiets.

In 2013 overleed Herman op 92 jarige leeftijd; hij en Truida waren 65 jaar getrouwd geweest. Sindsdien is Truida meer en meer aangewezen op Thuiszorg en familie. Het lopen werd allengs minder, maar ze kon op zichzelf blijven wonen. Tegenwoordig gaat lopen met een rollator en als ze een ommetje door het dorp wil maken gaat dat in een rolstoel. De oudste inwoner van Ameland geniet iedere dag van de reuring van de Rixt van Doniastraat en weet nog feilloos de verjaardagen van de kinderen met aanhang en de inmiddels 17 kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen, met de 19e op komst.

Truida was een verdienstelijk mondharmonica speelster en geniet nog altijd van accordeonmuziek. Op haar 95-jarige verjaardag werd ze getrakteerd op een privé optreden van Daniël Metz: ze genoot er volop van. Op haar 100ste verjaardag kreeg ze bezoek en een grote bos bloemen van locoburgemeester Theo Faber. Hij feliciteerde haar namens de gemeente en alle eilanders.

Deels eerder gepubliceerd in Ameland InZicht magazine nummer 25

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *