Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Trouwe donateurs KNRM in zonnetje gezet
BALLUM – Op zondag 11 november, de 194e verjaardag van de KNRM, eerden de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij de mensen die met hun vrijwillige bijdragen al 60 of 50 jaar het reddingwerk financieel mogelijk maken. Op station Ameland werden Willem en Alie Nagtegaal in het zonnetje gezet.
Donateur
De Nagtegalen werden in 1968 donateurs, 'Redders aan wal', van de KNRM en zijn dat altijd gebleven. Ze werden donateur in het jaar dat de marifoon zijn intrede deed waardoor communicatiemogelijkheden verbeterden en daarmee ook de veiligheid op zee. Sinds de jaren 50 nam het aantal hulpverleningen aan watersporters jaarlijks toe. In 1958 kwamen scheepsstrandingen nog geregeld voor. De reddingboten Brandaris en Prins Hendrik zochten op 7 januari vergeefs naar de kustvaarder Capella, die in een zware noordwesterstorm slagzij maakte en verging. De ramp kostte negen mensenlevens. De sleepboot Ebro liep op 11 januari bij storm vast op de Banjaard. De reddingboot Maria Carolina Blankenheim uit Veere redde alle 19 opvarenden.
Nagtegaal
Willem en Alie Nagtegaal werden ontvangen in het boothuis in Nes waar zij een rondleiding kregen. Vervolgens waren beide reddingsboten in de haven van Nes waar ze aan boord konden gaan om een oefening van dichtbij mee te maken. Aansluitend werd het paar in het boothuis van Ballum exta geëerd door de bemanning van beide Amelander reddingsboten en de plaatselijke KNRM commissie. Als snel kwamen mooie verhalen naar boven, van gestrande schepen op het Amelander strand, ervaringen van reddingen, aangespoelde waren en ook over de reis die Willem Nagtegaal maakte als matroos op de grote vaart.
Trouwe donateurs
November is van oudsher de maand om op de reddingsstations de trouwe donateurs te ontvangen, omdat de KNRM op 11 november haar oprichting in 1824 viert. Sindsdien bestaat de KNRM dankzij donaties, giften, schenkingen en nalatenschappen, zonder overheidssubsidie. De traditie om donateurs na steun van 60, 50, 40 en 25 jaar (en soms 70 en een van 80 jaar) een attentie toe te sturen en uit te nodigen op de reddingsstations om persoonlijk kennis te komen maken bestaat bij de KNRM al heel lang.