Toeristenbelasting omhoog, forensen betalen niet

BALLUM – De toeristenbelasting van Ameland gaat komend jaar weer met tien procent omhoog.

Voor de periode van 2016 tot 2019 wordt die vastgesteld op € 1,51 per persoon per aankomst en per nacht. Voor mensen die op Ameland werken, forensen van de vaste wal, komt er een persoonsgebonden pasje zodat ze niet ook via het veerbootkaartje toeristenbelasting betalen. Wie op het eiland werkt maakt de oversteek niet als toerist. Het speciale pasje is voor medewerkers die minstens 12 uur per week op het eiland werken. Het gaat dan vooral om onderwijzend personeel, ambtenaren en schoonmakers. De schatting is dat er zo’n 60 tot 70 mensen forensen naar het eiland. Zij krijgen per ingang van 2016 korting op de overtocht.

Het onderwerp Toeristenbelasting wordt eerder in het jaar vastgesteld door de gemeente dan gebruikelijk, zodat verhuurders en Wagenborg Passagiersdiensten bijtijds de verhoging in hun prijzen kunnen verwerken.

Algemeen Belang Ameland liet bij monde van Piet IJnsen weten niet akkoord te gaan met de tien procent verhoging.

Rudolf Teuben van Ameland’82 noemde de duurdere nacht geen prettige mededeling, maar wel een beslissing op basis van de realiteit. Hoe is anders de begroting sluitend te krijgen, gooide hij in het midden.

Irma Marinus deed nog de suggestie om de groep die gebruik kan maken van het speciale persoonsgebonden pasje ook uit te breiden naar bijvoorbeeld kinderen die bij een ouder op het vaste land wonen en hun andere ouder op het eiland regelmatig bezoeken.

Daar wil burgemeester Albert de Hoop wel met Wagenborg over in gesprek. Het voorstel dat nu ter tafel ligt gaat eerst alleen over de forensen.

Behalve ABA stemde de complete raad voor de Verordening Toeristenbelasting 2016.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *