Toen reizen met een koffer ging

LEEUWARDEN – Je staat er van te kijken hoe reizigers in de negentiende eeuw hun bagage met zich meenamen. Dat waren geen reistassen zoals we die nu kennen. Dat ging met koffers. En wat voor koffers!

Reizen vinden we tegenwoordig heel normaal. Of het nu gaat om drie weken naar Frankrijk of een weekendje naar Denemarken. Een wereldreis maken of een paar maanden in een camper toeren. Niemand staat er echt nog van te kijken. Dat is echter niet altijd zo geweest. 

Dat was in de negentiende eeuw wel anders. Toen was reizen zeker niet voor iedereen weggelegd. Bovendien was je niet zomaar de deur uit. Daar ging nogal wat voorbereiding aan vooraf. Je kent het wel uit de films over die tijd. Kostuums, landhuizen, kastelen en personeel. Die laatste pakte de bagage in. In koffers. Enorme koffers. Mensen reisden niet rond met een rolkoffertje of een rugzak zoals wij die nu kennen. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar er ging echt een flinke koffer mee. Soms zelfs meerdere. Van hout en van leer of canvas bijvoorbeeld. 

Koffers waar een mannenkostuum in kon worden opgehangen

Het waren zelfs koffers, weliswaar al met een handvat, waar een mannenkostuum in opgehangen kon worden. Bleef het netjes en kreukte niet. Goed bedacht, maar als bagage een enorme last. 

Die koffers leken dan ook meer op kasten dan op wat we tegenwoordig als koffer bestempelen. Er zaten soms zelfs lades in en kledinghangers. 

Vrouwenkleding was nog ingewikkelder om mee te nemen. Als je van kostuumdrama’s houdt op tv dan weet je hoe volumineus de jurken waren. Neem daar eens twee exemplaren van mee in een koffer! Dan begrijp je dat dat enorm zware en grote exemplaren moesten zijn. In de meeste gevallen ook nog eens van dat zware hout. 

Een aantal jaren geleden hield een particuliere verzamelaar een tentoonstelling in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Die verzameling bestond uit alle mogelijke koffers van het merk Louis Vuitton, met de meest bijzondere exemplaren van reizigers uit de negentiende eeuw. Het waren er maar liefst 150 in totaal. 

Bijzonder om te zien hoe omslachtig het vervoer van al die kleding en boeken moet zijn geweest, maar eerlijk is eerlijk… daar had de gegoede burgerij aan wie het reizen voorbehouden was, mensen voor. Dat scheelde. 

Koffers zijn tegenwoordig vervangen door handige en lichte travelbags

Tegenwoordig zijn koffers vervangen door travelbag in de vorm van rugzakken, weekendtassen en sporttassen. Zo gepakt en licht om te dragen. Van alle mogelijke merken zoals Cowboysbag of Eastpak. Je hoeft bovendien veel minder mee te sjouwen dan toen. 

Trouwens; mensen reisden in die tijd niet louter voor het plezier. Ze hadden een afspraak om andere mensen te ontmoeten, gingen op reis voor een studie, voor het ontdekken van andere werelddelen of met een zekere missie. Zomaar afreizen naar een plek om daar in een hangmat te gaan liggen, was niet echt aan de orde. 

Daarom gingen er ook vaak stapels boeken mee die kilo’s aan gewicht toevoegde aan wat er al meegenomen moest. Vandaar dat reizen een enorme onderneming betekende en er veel aandacht werd besteed aan het inpakken van de bagage. En de koffers werden met aandacht gemaakt, van mooi hout en netjes afgewerkt. Dat moet ook wel, anders hadden ze de tand des tijd nooit kunnen weerstaan. 

Ingezonden Mededeling doorTwenty4Webvertising

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *