TidalKite heeft lelijk grijs hok

BALLUM – Een lelijk grijs hok, zo noemt raadslid Jan Botte Wijnberg van Algemeen Belang Ameland het transformatorhuisje van Liander aan het einde van de Hollumer Reeweg. Het hok hoort bij de elektriciteitsvoorziening van de onderwatervlieger TidalKite, die ongeveer ter hoogte van de Reeweg in de Waddenzee komt te liggen om elektriciteit uit getijdenstroming te genereren.

“Laat er geen misverstand over bestaan dat onze fractie deze manier van stroomopwekking best ziet zitten, maar onze teleurstelling, en met ons vele inwoners die ons hier op aangesproken hebben, richt zich op het storende grijze hok aan de binnenkant van de dijk.” Totaal niet passend in die omgeving, vindt Wijnberg, en met een uitstraling die op die plek totaal misstaat.

Wijnberg heeft elders op het eiland van die kasten gezien die een passender kleur hebben of die zijn weggewerkt achter bosschages. Minder storend, meent Wijnberg.

“Een paar jaar terug is Hollum nog gekozen als mooiste dorp van Friesland, maar dit opvallende bouwsel doet zeker afbreuk aan die uitverkiezing.”

Kan dit niet meer passend gemaakt worden, vraagt Wijnberg aan het college. Wethouder Theo Faber vindt de vraag voor zich spreken. Hij gaat contact opnemen met Liander.

Intussen is SeaQurrent volop bezig met de bouw van de TidalKite en met voorbereidende testen in de werkplaats. De palen waaraan de onderwatervlieger bevestigd moet worden staan al in het wad, maar de vlieger ligt er nog niet. Maurits Alberda van SeaQurrent verwacht dat de TidalKite in het eerste halfjaar van ’22 bij Ameland getest kan gaan worden.

tik Tidal Kite of SeaQurrent in bij ZOEKEN om meer over dit project te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *