Terrorist op Ameland aangepakt

BALLUM – Vlak na de Tweede Wereldoorlog stond in de duinen bij Nes een barakkencomplex met de bijzondere naam Terrorist. Toen was het een geuzennaam. Inmiddels is de naam gewijzigd en is het complex onder de naam De Boekanier bekend en eigendom van Wilmar en Sandra Bakema-Boelens. Zij willen op de plaats van De Boekanier een nieuwe groepsaccommodatie bouwen en krijgen daarvoor medewerking van de gemeente.

Maar eerst even over de Terrorist. Op initiatief van oud-verzetsmensen werden vlak na de oorlog barakken in de duinen Ameland omgebouwd tot vakantiehuis. Het complex kreeg de naam Terrorist, dat destijds een andere klank had dan tegenwoordig; het werd gezien als een geuzennaam. De houten barakken waren in de oorlog door de Duitse bezetter gebouwd. Na hun vertrek van het eiland werden er eerst NSB'ers en collaborateurs geïnterneerd. Vanaf 1948 huurde de oud-KP-ers afdeling Friesland het complex. Vrouwen en kinderen die hun man of vader in de Tweede Wereldoorlog waren verloren konden er een vakantie doorbrengen. Eerst alleen uit Friesland, later uit het hele land.

De terrorist stond na de oorlog in de duinen vlakbij zee, melden enkele Nessemers en Buremers op social media. Theunis Smid kocht het pand later. Hij zaagde het in repen, legde dat op de platte wagen en reed ermee naar de huidige locatie aan het Bramerduinenpad. Daar werd het weer opgebouwd en deed het nog jaren dienst als vakantieverblijf.

Het groepsverblijf wordt herbouwd. De nieuwe Boekanier wordt toekomstbestendig, zal bestaan uit twee delen met elk ruimte voor 30 personen. De kamers op de begane grond zijn geschikt voor gasten met een beperking. De bouwhoogte wordt 8,5 meter en daar hikt een aantal raadsleden nog even tegenaan. Jeppe Groenewold (VVD) heeft moeite met die hoogte, net als Dennis Engels (ABA). Engels gaat uiteindelijk toch akkoord met het plan. Hij ziet de redelijkheid in van de woorden van wethouder Theo Faber. Van een gebouw in de duinen is altijd wel iets zichtbaar, zegt Faber. De wethouder nam tijdens de raadscommissievergadering de angst weg dat het groepsverblijf kan worden omgevormd tot een appartementengebouw, waarvan op termijn de appartementen per stuk verkocht kunnen worden. De bestemming kan niet zomaar veranderen, zegt de wethouder. “Er wordt een groepsverblijf aangevraagd.” Jeroen de Jong (CDA) ondersteunt desondanks het plan niet. Net als Groenewold stemt hij tegen. Met 8 stemmen voor en 2 tegen (het 11e raadslid was afwezig) kan Bakema beginnen met aanpakken van wat eens de Terrorist was.

lees ook hier over deze Terrorist

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *