Tekenaar Amelander Kwartet overleden

NIJKERK – De bedenker en tekenaar van het Amelander Kwartet met het doosje dat je zelf kunt knippen, vouwen en plakken, Ari van Hardeveld, is op 27 november overleden.

Ari kwam op Ameland als beheerder van de jeugdherberg in de duinen bij Hollum. Hij werd wat toen ‘jeugdherbergvader’ werd genoemd. Met Amelandse Olga Wouters verhuisde hij naar Texel om soortgelijk werk te gaan doen. Daar ontwikkelden ze samen het Sommeltjespad, een avontuurlijk pad langs aardmannetjes en hun creaties. Het werd een groot succes op Texel. Na zijn pensionering verhuisden de twee weer naar Ameland en daar ontwierpen ze samen met een werkgroep de Amelander variant van dat Sommeltjespad, het Krûmeltjesspoor. Het is nog altijd te vinden in het Ballumer bos.

Jarenlang werkte Ari in zijn huis in Ballum aan een Amelander Kwartet. Hij verzamelde de begrippen en woorden en tekende de illustraties zelf. Hij ging niet over een nacht ijs en besteedde heel veel tijd en aandacht aan de keuze van begrippen en de tekeningen van de onderwerpen. Het werd een juweeltje van een kaartspel.

Enkele jaren geleden verhuisden Ari en Olga naar het vasteland, naar Nijkerk. Daar overleed hij afgelopen vrijdag. Op zijn kaart staat: “Als je nog eens aan me wilt denken, doe dat maar met je blote poten op ’t strand.” Ari van Hardeveld is 84 jaar oud geworden. Rust zacht lieve Ari.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *