Tante uit Amsterdam moet langer wachten

BALLUM – Ameland krijgt een nieuwe Huisvestingsverordening, waarbij mensen die op Ameland werken een streepje voor krijgen op de ‘Tante uit Amsterdam’ die maatschappelijke binding met Ameland heeft en terug wil naar het eiland.

De gemeenteraad vroeg vorig jaar oktober aan het college om Amelanders die op het eiland wonen voorrang te geven boven mensen die graag naar het eiland willen om bijvoorbeeld te werken of hun oude dag te genieten. Die regel bleek juridisch niet houdbaar en heeft de nieuwe Huisvestingsverordening dan ook niet gehaald.

Wel is er een onderscheid gemaakt tussen economisch gebonden en maatschappelijk gebonden. In de oude Huisvestingsverordening stonden deze twee criteria op gelijke voet, in de nieuwe weegt economische gebondenheid zwaarder en krijgt iemand die werkt op het eiland voorrang boven iemand die zich er vanwege familiebanden (weer) wil gaan wonen.

Wie zich op het eiland wil vestigen en in aanmerking wil komen voor een gemeentelijke huurwoning, heeft een huisvestingsvergunning nodig. Wie een huis op het eiland koopt tot een prijs van 450.000 euro heeft ook zo’n vergunning nodig. Voor kapitale woningen bestaat vrije vestiging.

“Als twee jaar geleden deze verordening had gegolden, dan waren de huizen anders toegewezen,’ zegt wethouder Theo Faber over de nieuwe verordening.

In de raadsvergadering van 24 juni wordt erover besloten.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *