Strandnotitie Ameland teruggefloten

BALLUM – De strandnotitie had helemaal nog niet in de openbaarheid gemogen. Het is een ambtelijke versie waar het college nog een oordeel over moet vellen. Dat zei wethouder Will Bakema naar aanleiding van de vragen over de gemeentelijke Strandnotitie, die voor commentaar naar belanghebbenden werd gestuurd. Het leverde ingezonden brieven en commotie op, want de Amelander horecavereniging en de strandpaviljoeneigenaren zijn verbolgen om wat ze lazen.

Dirk Kooiker, Floris Oud, Foppe Offeringa en Harold van Workum van de strandpaviljoens van Buren tot en met Hollum voelen zich in hun kuif gepikt door de stelling dat de strandpaviljoens zich niet van elkaar onderscheiden. Dat doen ze juist wel, menen de strandtenteigenaren. Het Strandhuys bij Buren is er voor gezinnen, De Buren van Nes bij Nes richt zich op dagtoerisme, Strandpaviljoen Ballum wordt vooral gefrequenteerd door fietsers en natuurliefhebbers en Beachclub The Sunset richt zich op het hippe en trendy publiek.

De strandpaviljoens hebben de afgelopen jaren met elkaar voor 3 miljoen geïnvesteerd, staan regelmatig in de top tien van strandtentenverkiezingen en in 2011 was The Sunset zelfs het beste terras van de wadden. De paviljoenhouders menen dat ze daarmee iets meer krediet verdienen dan uit de strandnotitie spreekt. Dat de notitie rept van extra voorzieningen op het strand in de vorm van een kiosk bij paal 17 en één op het zuidwest en een badhuis bij het Westerpad is al helemaal tegen het zere been. Ze zijn er alle vier op tegen want: “De koek is op.” Nog meer horeca op het strand betekent minder rendement en dat leidt tot leegstand en verloedering, is hun waarschuwing. Bovendien, hoe moeten die kiosken worden bevoorraad? Dat levert extra verkeer op het strand en dat is juist de grootste klacht van de mensen die op het strand wandelen en neerzijgen op de terrassen van de huidige vier strandpaviljoens. En een kiosk, die alleen in de drukke maanden open is, haalt de krenten uit de pap.

De strandpaviljoenhouders gruwen van de plannen. Iedereen op Ameland profiteert van het strand, want dat is immers de grootste trekker van het eiland. De paviljoens zijn het hele jaar open om alle maanden de service van een kopje koffie te kunnen bieden. In de stille maanden levert dat niks op, behalve blije en tevreden gasten. De uitvoering van deze strandnotitie is dodelijk voor de bestaande strandpaviljoens, waarschuwen de vier.

In de notitie staat ook dat de gemeente wel wil meewerken aan de plaatsing van strandhuisjes. De vier strandpaviljoenuitbaters willen graag meedenken over die plannen, die, naar zij verwachten, extra bezoekers naar Ameland halen.

Wethouder Bakema meldt dat de opmerkingen van de belanghebbenden in de notitie worden verwerkt en dat daarna de gemeenteraad zich over de plannen mag buigen. Er volgt ook nog een algemene inspraakronde.

>>> lees hier over Beleefstrand Ballum

Faber Beheer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *