Rookverbod op Ameland tot half september

BALLUM – Op Ameland is al een paar weken een rookverbod in de natuur van kracht. Het verbod ging in op 1 mei en geldt tot en met 14 september 2021. Er mag dan niet gerookt worden in de natuur. In bossen of natuurterreinen zoals heide, veengronden en duingebieden is het verboden te roken en, voor zover het de open lucht betreft, brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen of te laten liggen. Dit geldt in of binnen een afstand van 30 meter van bossen en natuurgebieden. Overtreding van dit verbod is strafbaar. 

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, gras en/of duinen de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen of uitbreiden, maar ook bij minder droge periodes is het risico hoger dan in andere gebieden. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat de Veiligheidsregio fase 2 (extra alert) afkondigt voor natuurbrandrisico. Ook andere factoren kunnen het risico op een natuurbrand vergroten. Eén weggegooid blikje of stukje glas kan bijvoorbeeld al leiden tot een natuurbrand. Sowieso horen peuken niet in de natuur, of het nu rookverbod is of niet. Een peuk vervuilt de bodem.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *