Ridderweg hoofdverbindingsweg

BALLUM – De Ridderweg krijgt de status van hoofdverbindingsweg. De raad van gemeente Ameland kiest voor een snelheid van 80 km. op de Ridderweg/ Jelmeraweg tussen Hollum en Ballum. Alleen voor de kruising van Ridderweg met de Pietje Miedeweg moeten de auto’s afremmen tot 60. De raad kiest daarmee niet voor veiligheid. Cijfers tonen aan dat een 60 km. veiliger is en minder verkeersslachtoffers oplevert dan een weg waar 80 mag.

De fracties van Algemeen Belang Ameland, VVD en PvdA dienden een amendement in waarmee het gemeentelijk verkeer- en vervoerplan werd aangepast. De meerderheid werd verkregen door medewerking van Anton Kiewiet van A’82. De oppositie kan hem dankbaar zijn, want tijdens de raadsvergadering van februari stemt Kiewiet elke keer tegen zijn eigen partij en met de oppositie mee.
Dirk Brouwer van A’82 vindt het “ongepast” dat ABA, VVD en PvdA zich voor het karretje van Dorpsbelang Hollum laten spannen. Het was deze vereniging die aangaf dat men met een snelheid van 80 km. via Ballum naar het dorp Hollum moet kunnen komen. Dorpsbelang Ballum ziet de Jelmeraweg/ Ridderweg ook liever als snelle baan. Het verkeer- en vervoerplan geeft genoeg ruimte, meent Brouwer. Daar is geen amendement als dat van ABA, VVD en PvdA voor nodig.

Burgemeester Albert de Hoop meent juist dat hardrijden er op een toeristeneiland niet bij hoort. Het amendement, dat tevens voorziet in een snelheidsremmend plateau ter hoogte van de Pietje Miedeweg, steekt niet goed in elkaar, probeert De Hoop het tij nog te keren. Over dat plateau dient Tineke Hemminga (PvdA) nog een mondeling amendement in waardoor het eerste amendement wordt gewijzigd. Hemminga wil een niet verhoogd rood plateau dat de snelheid op die kruising moet remmen tot 60 km.

>>> lees hier meer over de raadsvergadering van 22 februari

>>> lees hier Dossier gemeenteraadsverkiezing 2010

© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *