Ridderweg: “een unicum”

BALLUM – Dossier Ridderweg is een hoofdpijndossier. De nieuwe weg is te smal, de afritten zijn te hoog, de kanten hebben scheuren en de kruising Ridderweg/ Pietje Miedeweg is gevaarlijk. Ameland kwam met de reconstructie van de Ridderweg/ Jelmeraweg voor vele verrassingen te staan. De weg is slechts enkele maanden oud.

Hoe kwam het en wat gaat reparatie kosten? Daarover kreeg de  gemeenteraad uitleg.

Waarom is er geen rekening gehouden met rapporten die aangaven dat het fundament niet al te best was, wil raadslid Piet IJnsen (ABA) weten. De kanten van de Ridderweg beginnen om te knikken en weg te zakken. Ook raadslid Rudolf Teuben (A’82) verbaast zich over de scheurvorming. “Dat verwacht je niet bij een nieuwe weg.” Teuben vindt het “zeer merkwaardig.” Wethouder Nico Oud verdedigt het project uit zijn portefeuille door te stellen dat het bewuste rapport uit 2003-2004 niet rept over een slechte fundering van de zuidelijke weg tussen Hollum en Ballum.

Projectleider Wilco Aukes van de Grontmij legt uit dat scheurvorming in het wegdek optreedt na slecht onderhoud van de weg. Water en zon hebben een slechte invloed op het asfalt. De Grontmij was de begeleider van de reconstructie die werd uitgevoerd door KWS. Aukes: “De weg was er niet al te best aan toe en wij kunnen niet ìn de constructie kijken.” De Grontmij nam aan dat de wijze van reconstructie aan de Ridderweg voldoende zou zijn. “Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt.”

Het is een dure les, meent raadslid Tonnie Overdiep (PvdA). Bezuinigen op wegenonderhoud is niet de manier. "Wij krijgen hier de rekening gepresenteerd."

De weg zou met 20 centimeter kunnen worden verbreed – de raad besloot voor een weg van 5 meter, maar na een meetfout kwam er een 4 meter 80 brede weg te liggen – maar het wordt dan nooit zo sterk als wanneer de weg meteen zo breed was aangelegd, waarschuwt Aukes. “Je houdt een aansluitnaad; het komt de levensduur niet ten goede.”

De kosten voor die 20 centimeter bedragen 230.000 euro. Dat geld heeft Ameland niet liggen.

Aukes adviseert om dan in ieder geval de scheuren voor de winter dicht te laten maken.

Inmiddels zijn acht op- en afritten aan de Ridderweg aangepast en van een flauwere helling voorzien, zodat boeren zonder probleem met hun tractor op het land kunnen komen. Deze aanpassing kostte 4.000 euro.

Het laatste discussiepunt over de weg is de verkeersituatie van het kruispunt Ridderweg/ Pietje Miedeweg. De politie van Ameland is er niet blij mee en ziet de nieuwe voorrangssituatie graag teruggedraaid naar die van voor de reconstructie.

Het debacle dat Ridderweg heet is nog niet gladgestreken. Nico Oud: “Het is een unicum. Dat treffen wij toevallig en dat is beroerd.” Het college komt nog met een voorstel hoe de weg aan te pakken.

>>> naar Beknopt raadsverslag 40

>>> wie meer over dit project wil lezen tikt Ridderweg in bij ZOEKEN, rechtsboven in deze pagina

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *