Reconstructie veerdam Ameland

BALLUM – Rijkswaterstaat start eind september 2015 met de uitvoering van de reconstructie Veerdam Ameland en verwacht medio 2016 klaar te zijn met haar werkzaamheden. De werkzaamheden zijn nodig om de veiligheid en bereikbaarheid van de veerdam te garanderen. Als de werkzaamheden afgerond zijn zorgen zowel de veerdam als de aanleginrichting de komende decennia weer voor een duurzame en veilige voorziening voor de veerdienst en bescherming van Ameland.

Ameland bereikbaar

Tijdens de werkzaamheden blijft de veerdienst van Wagenborg ongehinderd varen. Er wordt ter hoogte van de huidige aanleginrichting een tijdelijke autobrug en voetgangersbruggen geïnstalleerd voor de passagiers van Wagenborg.

Werkzaamheden:

De reconstructie van de veerdam bestaat uit de volgende werkzaamheden:

  • ophogen van de kade
  • aanbrengen van nieuwe stalen damwanden
  • groot onderhoud  aan de bestaande bruggen van de aanleginrichting
  • renovatie funderingen en bewegingswerken bruggen
  • vernieuwen en vervangen meerpalen rondom de veerdam

Er wordt veelal gewerkt vanaf het water, zodat de veerdam deels beschikbaar blijft voor de gebruikers. Het materiaal van de aannemer wordt zoveel mogelijk met eigen schepen aan- en afgevoerd.

Veilige kade en bredere doorvaart

Door het ophogen en verbreden van het oostelijk deel van de kade zal de kade minder vaak overstromen. Er ontstaat ook meer ruimte om auto- en fietsverkeer van elkaar te scheiden, waardoor de kade veiliger wordt. Bij het oostelijk deel van de kade wordt een bredere doorvaart gecreëerd en komt er meer ruimte om de schepen te  bevoorraden.

Plan inzien

Het volledige plan is in te zien op het gemeentehuis in Ballum, op het Provinciehuis en bij Rijkswaterstaat Noord-Nederland in Leeuwarden.

⇒ bekijk hier de tekeningen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *