Vallende sterren te zien boven Ameland

HOLLUM – Wie iets te wensen heeft kan deze dagen maar het beste naar een plek gaan waar weinig lichthinder is. Zoals op het strand van Ameland.

De meteorenzwerm Perseïden komt in de eerste twee weken van augustus langs en dat zien wij aan de nachtelijke hemel als vallende sterren.

De omstandigheden om de vallende sterren te zien is dit jaar heel gunstig. Dat komt omdat het nieuwe maan is en er dus een donkere hemel is.

De Perseïdenzwerm komt elk jaar in augustus langs en bij heldere hemel zijn dan de vallende steren goed te zien. Het hoogtepunt ligt rond 13 augustus, waarbij wel zestig vallende sterren per uur zullen zijn te zien. Als de hemel onbewolkt is, tenminste.

De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle. 

Eigenlijk kunnen we elke nacht vallende sterren zien, omdat er altijd wel gruisdeeltjes van kometen de atmosfeer binnenkomen en verdampen. Wat we zien is de gloeiende lucht rond een verdampend brokje steen. We zien het als een lichtstreep, als een 'vallende ster,' het is een meteoor. 

 lees hier meer over Vallende sterren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *