Rechtszaak om stukje grond

BALLUM – De COOP supermarkt in Hollum ligt overhoop met de gemeente om een strook grond achter de huisjes aan De Hagen, naast de winkel. De huurders van de gemeentewoningen gebruiken al jaren de strook als achtertuin, maar feitelijk is een groot deel daarvan van COOP Douwe Bakker. De supermarkteigenaar ontdekte het in 2010 bij de overdracht van het bedrijf van zijn vader aan hem. Er was ooit een afspraak gemaakt over de strook, maar nergens stond er iets zwart op wit. De papieren van Kadaster en notaris lieten er geen twijfel over bestaan. Douwe Bakker zocht verschillende malen contact met de gemeente. Hij stelde een ruil voor, waarbij de supermarkt meer parkeerruimte krijgt in ruil voor de strook achtertuin. Het winkelend publiek zit verlegen om meer parkeerruimte, want de meesten vinden het grote parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg net te ver weg. Gemeente en supermarkt zijn nog niet tot een bevredigende oplossing gekomen: het parkeerprobleem loopt al tien jaar. Wat het strookje grond betreft beroept de gemeente zich op verjaring. Het liefst heeft Bakker dat alle vier de gemeentewoningen tegen de vlakte gaan om er parkeervakken van te maken, maar met twee gesloopte woningen is hij ook tevreden. Dat gaat de gemeente te ver, zegt wethouder Will Bakema: "Het gaat om gemeenschapsgeld. Wij willen wel meewerken aan een ruil van de strook grond vóór de winkel. Die is in eigendom bij de gemeente, maar dat wil hij niet omdat hij die toch al gebruikt."  

Bakker, het wachten moe, is inmiddels naar de rechter gestapt om de strook terug te eisen. Onlangs bezocht de rechter Ameland om de situatie zelf in ogenschouw te nemen. Daar stelde Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland een vraag over in de raadscommissievergadering van 3 maart. “Waarom zijn de bewoners niet door de gemeente geïnformeerd? wil IJnsen weten. “Ze stonden stijf van de schrik.”

Wethouder Nico Oud beaamt dat het beter was geweest als er van te voren contact met de bewoners was opgenomen. Douwe Bakker vindt het ongepast dat de gemeente de bewoners niet even heeft geïnformeerd. Ameland is immers eigenaar van de huisjes en verhuurder. Wethouder Oud met woningbedrijf in portefeuille zegt dat hij niet op de hoogte was van de komst van de rechter. Ondertussen krijgt Bakker de buren aan het hek. Dat geeft hem wel de kans om zijn kant van de zaak uit de doeken te doen. De rechter doet over een week of drie uitspraak. 

Nabericht: De rechter kwam persoonlijk naar Ameland om de situatie te bekijken en zeeg in De Zwaan neer waar hij met beide partijen sprak. Als hij een uitspraak had moeten doen dan had dat nadelig uitgepakt voor gemeente Ameland. Beter was, om te proberen er samen uit te komen. Daar zetten gemeente en Bakker op in.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *