Raad Ameland nu zeven fracties

Geplaatst op: 28 juni 2022 - Categorie: Gemeente & Politiek

Robin Oud - screenshot raadsvergadering 27 juni

BALLUM - De gemeenteraad van Ameland telt sinds gisteravond niet zes, maar zeven fracties. Tijdens de raadsvergadering van 27 juni werden behalve schaduwfractieleden Erik IJnsen en Martijn Boelens (AmelandEén) beëdigd, de raadsleden Vera van der Geest (AmelandEén) en Robin Oud (Algemeen Belang Ameland) geïnstalleerd. 

Eenmansfractie
Robin Oud had het "Zo waarlijk helpe mij God almachtig" nog niet uitgesproken, of hij vroeg het woord om te melden dat hij zich afscheidt van Algemeen Belang Ameland om als zelfstandige eenmansfractie door te gaan. Oud had zich behoorlijk geroerd tijdens de kwestie personeelsunits aan het Vrijewilpad in Buren. Dat speelde in mei van dit jaar. Hij ging als burger fel in tegen dat plan. Oud was toen nog geen raadslid, maar wel beoogd raadslid. Hij was de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar ingegaan als kandidaat voor Algemeen Belang Ameland (ABA) en had genoeg stemmen gekregen om op het pluche plaats te mogen nemen. 

Belemmering
Het was zijn houding tijdens de discussie over de personeelunits, die een belemmering vormde bij de coalitievorming. AmelandEén en ABA werden na de verkiezingen formerende partijen. Beoogd coalitiepartner AmelandEén blijkt onoverbrugbare twijfels te hebben over Oud als lid van de coalitie. Een deel van zijn ABA-partijgenoten verkoos de coalitie boven het raadslidmaatschap van de Buremer onder ABA-vlag. Robin Oud hield daarna vele gesprekken en besloot daarop om toch zijn zetel te claimen, maar dan als eenmansfractie.

Last
"Een raadslid kan alleen maar functioneren zonder last en ruggespraak," sprak ABA-coryfee Jan Wijnberg. Meer wilde hij er niet over kwijt. Voorzitter Leo Pieter Stoel noemde nog dat een raadslid ruggespraak mag voeren, maar dat hij niet onder een last mag zitten. 

Zeven fracties
De stap van Oud betekent dat de Amelander gemeenteraad nu zeven fracties telt, naast AmelandEén (4 zetels) en Algemeen belang Ameland (nu 2 zetels in plaats van 3 zetels), kent de raad vijf eenmans- of eenvrouwsfracties: CDA, VVD, PvdA, A'82 en Lijst Oud.

→ lees hier 9 mei 2022 Personeelsunits Vrijewilpad Buren misser op meerdere manieren

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2022

 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?