Provincie cultuurbeleid zet vensters open

LEEUWARDEN – Cultuur dichtbij de mensen brengen en mensen stimuleren mee te doen aan culturele activiteiten op elk niveau. Dat wil het college van Gedeputeerde Staten in het nieuwe provinciale cultuurbeleid op hoofdlijnen 2009-2012. Fryslân moet een bloeiende culturele regio worden met een dekkend patroon van gespecialiseerde basis-, midden- en topvoorzieningen in de vier grotere steden. Het College wil ‘bruisplekken’ waar kunstenaars bijvoorbeeld met ondernemers en onderwijsmensen ideeën en projecten uitwisselen voor nieuwe, interessante producties. Er moet meer geld beschikbaar komen voor het realiseren van nieuwe ontwikkelingen en opmerkelijke initiatieven; voorheen lag 90 procent van het budget vast. In de komende 4 jaar wil het College het flexibel inzetbare budget laten groeien naar 18 procent van de totale provinciale cultuurbegroting (€ 16 miljoen). Talenten ontdekken, die goed begeleiden en ook nieuwe opleidingen alle kans tot verdere groei te geven, is een andere hoofdlijn in het nieuwe cultuurbeleid. Het College vindt daarnaast dat het provinciale culturele prijzenbeleid steviger kan.
Jannewietske de Vries, gedeputeerde van Cultuur: “Fryslân staat bol van actieve, creatieve mensen; Een kwart van de inwoners doet al mee aan culturele activiteiten in onze provincie, de dorpen en steden. Daar zijn wij trots op en dat willen wij de wereld laten weten. Daarom, de vensters open”.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *