“Politiek verkrampt gemeenschap”

HOLLUM – Bert Cordes begrijpt niet meer wat er aan de hand is in de Amelander politiek. “Menselijk gezien kun je dit niet meer opbrengen.” De politicus gaf vorige week zijn fractielidmaatschap op. Hij zat op een positie om raadslid te worden als Nico Oud van het CDA weer wethouder was geworden. Samen met Theo Faber en Jeroen de Jong zouden ze dan weer aan de tafel hebben gezeten, zoals dat ook de afgelopen raadsperiode het geval was geweest. Ware het niet dat Ameland’82 geen Cordes in de raad wilde. De Kieswet laat echter geen ruimte voor dergelijk afspraken. Ameland’82 stelde zich op als eisende partij, negeerde de Kieswet en schreef CDA zijn eigen wet voor. Het CDA liet daarop zijn oren hangen naar de eiser en voerde de druk op hun eigen raadslid op om zijn zetel op te geven. Dat lukte op de bewuste extra ledenvergadering van vorige week woensdag. Cordes overdacht afgelopen dagen nogmaals zijn positie.

Bedenktijd

Als een raadslid zijn zetel opgeeft, zoals Theo Faber heeft gedaan, dan schuift de volgende op de lijst op. Dat was Bert Cordes en daarom werd er dinsdag een officieel en aangetekend schrijven van de voorzitter van het Centraal Stembureau bij hem thuis bezorgd. Cordes had recht op de plaats die Faber openliet, onder de vlag van CDA – niet acceptabel voor A'82 – dan wel op persoonlijke titel. Faber had óók op persoonlijke titel in de raad kunnen blijven, maar dan was er geen plek vrijgekomen voor Cordes of iemand anders van het CDA. Dan was het CDA die zetel kwijt geweest en was er geen meerderheidscoalitie met A'82 mogelijk. Was Cordes op persoonlijke titel in de raad gaan zitten – dat had gekund omdat Faber afzag van een stoel – dan was er ook geen meerderheidscoalitie van CDA en A'82 mogelijk. Cordes had 28 dagen bedenktijd om dat pluche te pakken.


 


Politieke vrienden

Gesteund door CDA-leden met lef en een mening stapte Bert Cordes begin deze week op Nico Oud en Jeroen de Jong af. Hij had uit die hoek de rechtstreekse vraag gekregen wat hij met zijn zetel van plan was en dat vroeg om uitsluitsel. De beslissing die hij tijdens de extra ledenvergadering van vorige week woensdag had genomen had hij goed overdacht en doorgesproken met politieke vrienden. Omwille van het CDA en omwille van politieke rust op Ameland besloot hij nog even te wachten met het zetten van de handtekening onder het papier dat hij deze week thuisbezorgd kreeg en een ultieme poging te wagen nog iets van het CDA te lijmen. In Buren vond hij geen gehoor. Zijn lijmpoging werden door Oud en De Jong beschouwd als chantage en gijzeling. Waar hij de scherven van het CDA bijeen had willen vegen om ze op te ruimen, verloor hij ten leste. “Dat is niet opgepikt. Het is een verloren strijd.”

Gouden fractie

Oud en De Jong wilden er niets van weten. Cordes: “We hadden een gouden fractie, een vriendenclub en nu staan we elkaar naar het leven.” Oud en De Jong staan stijf van de spanning. Dat is wat Cordes absoluut niet wil; dat personen en gezinnen er door deze kwestie aan onderdoor gaan. Met al zijn strijdlust is dat de enige reden waarom hij nu definitief de handdoek in de ring gooit.

Schatplichtig

Over wat er werkelijk allemaal aan de hand is kan ook Cordes alleen maar gissen. Collegeleden die schatplichtig zijn aan elkaar, bestuurders die elkaar in de tang hebben, oud zeer en ego’s die 'regeren met wijsheid' in de weg staan. “Hier is meer aan de hand,” denkt Cordes. Een ding weet hij zeker: “Het verziekt en verkrampt de hele gemeenschap.”

Drie opties

De optie van Cordes om samen met ABA en met PvdA-corifee Tonnie Overdiep als derde wethouder een coalitie aan te gaan zou de impasse hebben kunnen doorbreken. Meedenkers van CDA-zijde hadden daarnaast nog twee opties, die ze hebben overgebracht aan voorzitter Joop Lodewijks.

De tweede optie stond een wethouder voor die van buiten zou worden gehaald, in de persoon van Theo Faber. Nico Oud had in die variant een stapje terug moeten doen. Derde optie was een verbinding van vier partijen: ABA, CDA, PvdA en VVD.


D’r waar gien smieten met ‘e muts naar. Het bracht in plaats van overeenstemming alleen maar meer onrust en een beoogd wethouder die het algemeen belang uit het oog verloor en zich persoonlijk voelde aangevallen.


Donderdagavond: nog geen witte rook

Gisteravond was er op het gemeentehuis overleg tussen de restanten van het CDA en een grapjes makend A’82-team. Of demissionair wethouder Will Bakema daarbij aanschoof was niet duidelijk. Bakema had maandag woedend het gemeentehuis verlaten, zich die avond van de raadscommissievergadering ziek laten melden en werd dagenlang niet in het Amelander bestuurscentrum gesignaleerd.

Na afloop van het donderdagavondoverleg was er nog geen sprake van ‘witte rook.’ Het gezicht van Oud stond op donderen.

NB: Bakema had maandag barstende hoofdpijn en voelt zich inmiddels "topfit". Hij was wel bij het overleg van donderdag aanwezig.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *