Op Ameland inzet van ambu en heli

BALLUM – “We hebben een prachtige nieuwe ambulance post gekregen waar ruimte genoeg is voor twee ambulances en twee voertuigen van het Sigma team. Een veilig gevoel als je van de boot afkomt en naar je vakantiebestemming toe rijdt.” Zo leidt William de Jong van AmelandEén zijn vraag over de inzet van de Kijlstra ambulance in. De Jong vernam dat er geen tweede ambulance meer ingezet wordt en dat de heli nu fungeert als tweede ambulance. 

Wethouder Piet IJnsen beaamt dat. Nu de helikopter meer handelingen verricht is een tweede ambulance niet meer nodig. “De heli is de achtervang,” zegt IJnsen en de huisartsen kunnen worden ingeschakeld. Er staat wel een tweede ambulance in de ambulancepost aan de Reeweg bij Nes, maar die doet dienst als reserve. De gemeente heeft de keuze van Kijlstra Ambulancezorg & Personenvervoer besproken. IJnsen: “Volgens Kijlstra is het prima geregeld.”

Sietze Kijlstra, directeur van Kijlstra Ambulancegroep Fryslân nuanceert de inzet van de tweede ambulance. Die was alleen beschikbaar op werkdagen van acht tot vier uur. Met de komst van de heli is dat het aangewezen vervoermiddel, zegt Kijlstra. “De eerste ambu komt nu niet meer van het eiland af.” Bovendien is de inzetbaarheid van huisartsen als achterwacht voor de ambulance opgeschroefd naar 24 uur per etmaal. Uiteindelijk is de voorziening alleen maar verbeterd, zegt Kijlstra. De huisartsen trainen nu ook samen met het ambulancepersoneel. De inzet is verder geprofessionaliseerd. De ambulance en de medewerkers staan 12 uur per dag paraat vanuit de ambulancepost, dat was 8 uur, en daarna is de inzet vanuit huis. De Sigma spullen liggen opgeslagen in het nieuwe pand aan de Reeweg en daar is ruimte voor scholing. Kijlstra is zeer tevreden met de nieuwe ambulancepost. Hij vindt het jammer, dat er vanwege alle maatregelen even geen groot openingsfeest gegeven kon worden. De post en de voorziening verdienen dat.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *