Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Onmin WBE en FBE bereikt raad
BALLUM – De onenigheid tussen Wildbeheereenheid Ameland (WBE) en Faunabeheereenheid Fryslân (FBE) heeft de raadszaal van Ameland bereikt. De raadsleden zijn verontrust vanwege de diverse aanrijdingen van auto’s met reeën, waarbij in enkele gevallen zelfs drachtige reeën slachtoffer werden en auto's total loss konden worden weggesleept.
WBE Ameland zorgt sinds jaar en dag voor een goede regulering van de wildstand op het eiland. Afschot van reeën is één van de onderdelen waarbij, met kennis en kunde van de plaatselijke wildbeheerders, wordt gekeken hoe aanrijdingen kunnen worden voorkomen. De gebieden die door migratie van de ree worden bevolkt liggen vooral rond de recreatiegebieden en langs drukke wegen, zeker nu er meer reeën dan ooit zijn op Ameland. Het Faunabeheerplan Ree 2020-2024, opgesteld door FBE, volstaat niet om dit probleem op te lossen, stelt raadslid Jeroen de Jong van het CDA. Ameland telt op het heden zo’n 400 reeën en de WBE meent dat dit zeker 75 teveel is. De populatie is groter dan het eiland kan hebben. De richtlijn van de FBE is dat er 34 dieren mogen worden afgeschoten in bepaalde zones. De WBE, die de zones ‘hot spots’ noemt waar het te druk is en waar teveel bebouwing is, kan zich niet in het Faunabeheerplan Ree vinden en heeft daarom dit jaar nog niet één ree geschoten. Wel zijn er diverse aanrijdingen geweest.
“De gemeente als wegbeheerder heeft er alle belang bij dat wildschade en letsel door middel van aanrijdingen tot een minimum wordt beperkt,” zegt Jeroen de Jong tijdens het vragenhalfuurtje in de raadscommissievergadering van 3 mei. De Jong ziet met de WBE liever maatwerk geleverd voor het eiland. Het CDA-raadslid vindt afschot op recreatieterreinen onwenselijk.
William de Jong van AmelandEén maakt zich ook zorgen en het raadslid vraagt aan het college van burgemeester en wethouders om vanuit de gemeente enige druk uit te oefenen op de provincie om de status quo tussen WBE en FBE op te heffen, zodat het reewildbeheer op het eiland weer op gang kan komen. Nodig eens een gedeputeerde uit, suggereert De Jong.
Burgemeester Leo Pieter Stoel heeft namens de gemeente al een brief naar de provincie gestuurd, antwoordt hij De Jong en De Jong. De gemeente gaat niet over het wildbeheer, maar wel over de verkeersveiligheid en die twee zaken raken elkaar. Er zijn borden geplaatst om automobilisten te wijzen op de kans van overstekend wild en er zijn wildspiegels geplaatst die de reeën op afstand moeten houden. Desondanks gebeuren er aanrijdingen, al krijgt de gemeente niet alle botsingen met een ree door. De gemeente steunt de WBE om met de FBE tot een oplossing te komen, zegt Stoel ook nog. “Er wordt aan gewerkt.”
⇒ Lees hier Kop in de nek bij reebeheer Ameland
⇒ het filmpje hieronder is van een onverwachte ontmoeting met twee reeën in het Hollumer bos