Ongerustheid over pad langs Strandgaper

Suudooster & WestsuudwesterBALLUM – Laat er alstublieft geen pad van drie meter breed ontstaan als verbinding tussen Helmweg en Zwarteweg bij Buren, dat was de boodschap van Elza en Stefan Niemeijer uit Haren. De Groningers – beide zijn 79 jaar – zijn ongerust. Elza sprak de gemeenteraadsleden van Ameland toe. Hun zomerhuis Strandgaper, in de duinen tussen Nes en Buren, is een rietgedekt huis met een steenrood geschilderde buitenkant van planken dat langs een overwoekerd paadje staat. Ze kregen het zomerhuisje in 1963 in hun bezit en toen ze het aanschaften was het een royaal tweede huis. Intussen staan er villa’s in de duinen, reuzen naast dwergen zoals Strandgaper. Elza Niemeijer vreest voor het uitzicht als hun 45 jaar geleden geplante fijnsparren moeten worden gekapt vanwege het pad. “Wij willen niet kijken naar pompeuze grote landhuizen.”

Het bewuste pad wordt nauwelijks gebruikt maar behoort tot de karakteristieke oude paden van het eiland. Het college wilde het pad aan de openbaarheid onttrekken. Dat stuitte in de raadsvergadering van maart op tegenstand. Het pad blijft open en de bomen worden gesnoeid. Elza Niemeijer: “Er wordt eigenlijk nooit gebruik van het pad gemaakt. We vinden het ook vreemd dat de vraag is gekomen. Iemand heeft het vreselijk in beweging gezet. We vinden het bijzonder dat zo’n belangrijk besluit niet persoonlijk met ons is besproken.” Bij navraag op het gemeentehuis kregen de Niemeijers het advies de ontwikkelingen via Internet in de gaten te houden. “Wij worden straks tachtig, wij beheersen dat niet.”

Wethouder Nico Oud belooft contact op te nemen met de omwonenden alvorens de snoeischaar in struik en boom wordt gezet.

Ook burgemeester Albert de Hoop stelt de familie Niemeijer gerust: “Dit gaan we op een zo prettig mogelijke wijze, ook voor u, uitvoeren.”

Familie Niemeijer verblijft ongeveer vier maanden per jaar in hun tweede huis. Strandgaper wordt daarnaast nog verhuurd aan badgasten. De kinderen van Elza en Stefan Niemeijer zijn al net zo gek op het huis als hun ouders. Niemeijer wil het huis, ondanks de hoge kosten aan gemeentelijke belasting, dan ook voor de familie behouden. Zelf zijn ze een van de weinige regelmatige gebruikers van het pad, dat hun weggetje naar het bos van De Vleijen is.

 


 
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *