Ondernemers: Er zijn wel degelijk geschikte caravanlocaties

HOLLUM – Er zijn wel degelijk geschikte locaties voor de caravans die van Ambousen en Boomhiemke moeten verdwijnen. Dat zegt Sieds Tuinenga van Vakantie- en Zorgboerderij De Lange Dunen. Tuinenga is een van de ondernemers die een alternatief heeft voor de stacaravankampeerders die noodgedwongen Ambousen en Boomhiemke moeten verlaten. Die parken varen een andere koers en zetten in op luxere accommodaties. Daarvoor moeten 240 caravans wijken. Diverse caravaneigenaren hebben hun mobiele vakantieonderkomen al verkocht, zo’n twintig hebben elders een plekje kunnen vinden en 130 stacaravans zijn al weggehaald. Een aantal hoopt op een oplossing in de vorm van een nieuwe camping elders op het eiland of een uitbreiding van een bestaande camping. Drie plannen lijken het meest geschikt. Ten eerste heeft De Lange Dunen aan de Pietje Miedeweg tussen Hollum en Ballum een plan voor een nieuwe ecocamping, tussen de boerderij en het natuurgebied De Lange Dunen in. Ten tweede zou Koudenburg in Hollum het park wel willen uitbreiden in noordelijke richting. Het zou ruimte bieden aan zestig caravans. Ten derde heeft Willem Groenewold een plan voor een camping op het terrein hoek Verbindingsweg en Reeweg Ballum, niet ver van de Ballumerbocht. In het onderzoek dat de gemeente heeft laten doen komt niet één plan in aanmerking. Aan alle alternatieven kleven onoverbrugbare nadelen.

Wethouder Will Bakema noemde zelf De Lange Dunen als mogelijke oplossing op een vergadering waar caravaneigenaren ten einde raad waren vanwege hun naderende vertrek. Tuinenga voelde zich daarna gesteund in zijn plan en maakte er werk van. Hij heeft een energieneutrale ecocamping voor ogen en zou daar de caravankampeerders mee kunnen helpen. “Binnen de kortste keren hadden we twintig mensen op de stoep,” vertelt hij aan Omrop Fryslân. Er speelden zich emotionele taferelen af, op de stoep aan de Pietje Miedeweg. Sommige mensen huilden, omdat ze gehecht zijn aan het eiland en hun geliefde plek niet willen verlaten. Tuinenga heeft inmiddels een wachtlijst met 125 namen van mensen die graag willen verhuizen naar de ecocamping. Het plan dat Tuinenga indiende bij de gemeente werd echter afgewezen en ook het bezwaar dat Tuinenga daarna aantekende werd negatief beoordeeld. Nu rest nog de gang naar de bestuursrechter. Tuinenga geeft nog niet op.

⇒ lees hier Gemeente vindt geen plek voor caravans

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *