Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Raad Ameland niet eens over campingonderzoek
BALLUM – De raadsleden van Ameland zijn niet eensluidend over wat er moet gebeuren voor de caravaneigenaren die van de parken Ambousen en Boomhiemke moeten vertrekken. De gemeente heeft een onderzoek laten doen naar de mogelijkheden, maar het blijken vooral onmogelijkheden te zijn.
Jeppe Groenewold (Ameland’82) is bijzonder ontstemd over de inhoud van het rapport. “Wie heeft dat geschreven?” wil hij weten. “Hebben zij met alle ondernemers gesproken?” Wethouder Will Bakema noemt de werkgroep, bestaande uit de fractievoorzitters. Maar die hebben niet het rapport geschreven. Dat hebben de ambtenaren gedaan in opdracht van het college. Zij hebben gekeken naar de bestemmingen van de grond, de mogelijkheden om grond te ruilen, een nieuwe camping te vergunnen of een bestaande camping uit te breiden. De kans daarop is nihil. ”Moeilijk, lastig, zo niet onmogelijk,” zegt Bakema. Alleen als er iets verandert in de mening van grondeigenaren, of als de gemeente een uitzondering maakt, dan zou er iets kunnen. Groenewold denkt er heel anders over dan de wethouder die ook van A'82-huize is. "Als we willen dan kan het." Klein Vaarwater wil uitbreiden en dat kost agrarische grond; voor het plan van Westers wordt de rode loper uitgelegd. Groenewold staat daar helemaal niet achter, maar het bevestigt wat hem betreft, dat als er een wil is, er ook een weg is.
Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) zit op dezelfde lijn als Groenewold: “Er wordt gedacht in problemen en niet in oplossingen.” IJnsen ziet een kansje bij Koudenburg en ook bij Roosdunen. De camping in Ballum heeft misschien een oplossing voor een beperkt aantal stacaravans. Daarover vergadert het stichtingsbestuur van Roosdunen op 18 augustus. “We worden gekweld door regelgeving. We zitten met een probleem en dat moeten we oplossen.” Dat zegt raadslid Rudolf Teuben (A’82). “De mensen worden van Ameland gejaagd. Dit gebeurt er nu als je de zeggenschap over een gebied uit handen geeft.” Hij ziet het verdriet van de mensen die gedwongen moeten vertrekken. “Afgelopen week kwamen er mensen bij mij in de bus en die kwamen afscheid nemen,” zegt het raadslid dat in het dagelijks leven buschauffeur is.
Ook André Tuil (VVD) leest in het rapport alleen maar dingen die níet kunnen. Hij ziet, net als IJnsen wèl mogelijkheden. CDA-raadslid Jeroen de Jong legt een vinger op een erg zere plek. “We hebben het zelf in de hand gehad. Nu komt het op het bordje van de gemeente. Het CDA is niet voor oprichting van een nieuwe of tijdelijke camping.” Boomhiemke was, net als Klein Vaarwater nu nog steeds, in handen van een groep Amelander families. De coöperatie van Klein Vaarwater bestaat nog steeds, de mensen achter NV De Holm hebben jaren geleden ‘hun’ Boomhiemke verkocht.
Johan Smit, caravankampeerder op Ameland, kwam eind jaren vijftig als kind met zijn ouders voor het eerst op het eiland. Zijn kinderen zijn groot geworden met het eiland en nu gunt hij het zijn kleinkinderen om van Ameland te gaan genieten. “Komende week komen de kinderen”, zegt Smit, “voor het afscheid.” Hij is nu anderhalf jaar gepensioneerd en had er op gerekend juist meer op Ameland te kunnen zijn.
Het zijn emotionele maanden voor de mensen die tientallen jaren achtereen, weken lang op het eiland zaten. Zij kochten schroefjes en moertjes bij Theo Faber, lieten hun kachels nakijken door Bunicich en kochten bloemetjes voor op het terras bij de Welkoop. Dat gaat de middenstand van Hollum missen, denken ze. Maar het grootste punt is dat zij Ameland gaan missen. Als de caravan eenmaal weg is, dan komen ze nooit meer op het eiland. “Ik kan dat gewoon niet aan,” zegt Andy Rijnbende, een caravankampeerder die een eigen paleisje om Ambousen heeft. Ze voelt zich belazerd door Theo Nobel van Ambousen, en is bedroefd dat gemeente Ameland niet meer voor haar en haar lotgenoten heeft kunnen betekenen.
Smit heeft er geen fiducie meer in dat er nog een oplossing komt in de vorm van een tijdelijk park of een nieuwe camping. Het onderzoeksrapport laat aan duidelijkheid niets te wensen over al zou het kunnen dat een meerderheid van de raad tegen het rapport stemt of met een amendement komt. Dat wordt 29 augustus in de raadsvergadering duidelijk.
Andy Rijnbende geeft het nog niet op. Half juni zat ze in de raadszaal met een ludieke actie, nu gaat ze het juridisch uitvechten. Samen met haar advocaat zoekt ze naar punten waar fouten zijn gemaakt en waar Ambousen juridisch op de vingers is te tikken. Eind augustus hoopt ze te weten of die route openingen biedt.
In de wandelgangen ontmoet ze burgemeester Albert de Hoop. Die begrijpt de teleurstelling maar kan verder niets voor de kampeerders doen. “Komt u maar eens bij mij een kopje koffie drinken,” nodigt Rijnbende hem uit. Die afspraak staat.