Ollongren spreekt met Waddeneilanden over leefbaarheid 

BALLUM – Demissionair minister Kajsa Ollongren bracht woensdag 19 mei een werkbezoek aan de Waddeneilanden. Ze was als gast van de vijf Waddengemeenten op Ameland en sprak met inwoners en bestuurders over het thema leefbaarheid. Ook Commissaris van de Koning Arno Brok en gedeputeerde Avine Fokkens waren aanwezig op Ameland. De minister zag met eigen ogen hoe de eilanden plannen maken en initiatieven nemen om de leefbaarheid op peil te houden. 

Minister Ollongren bezocht onder meer de veerdienst, een huisartsenpraktijk, een basisschool en een woningbouwproject. Ze sprak ter plekke met eilanders en met de Waddenburgemeesters (of hun plaatsvervangers) over onder meer bereikbaarheid, zorg, wonen, onderwijs, duurzaamheid en circulaire economie. Aansluitend had de minister een gesprek met leden van een energiecoöperatie, een ondernemersvereniging, een oudervereniging en een lokale zorgcoöperatie. 

Bij het bezoek kwam ook het Programma Waddeneilanden ter sprake waar de eilanden op dit moment aan werken. Op basis van dit Programma willen de eilanden aan de slag met de bijzondere uitdagingen waar ze voor staan. Als kleine gemeenten, omringd door kwetsbare natuur, ontvangen de eilanden jaarlijks een paar miljoen toeristen. De druk op de leefbaarheid en de voorzieningen op de eilanden is groot. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is voor de Waddeneilanden het vaste aanspreekpunt in Den Haag. De eilanden willen graag maatwerk en ruimte om te experimenteren op het gebied van wonen, zorg, onderwijs, duurzaamheid en circulariteit. Voor elk van deze thema’s hebben de eilanden innovatieve ideeën, waarbij echter vaak het landelijke beleid knellend is of de financiën voor daadwerkelijke innovatie ontbreken. De eilanden vragen het Rijk om ondersteuning en betrokkenheid bij de uitvoering van hun Programma. De provincies Fryslân en Noord-Holland zijn nauw betrokken bij de leefbaarheidsplannen van de eilanden en steunen hun oproep aan het Rijk. 

De beide provincies, het Rijk en het samenwerkingsverband De Waddeneilanden intensiveren nu de samenwerking rond het brede thema leefbaarheid. Het werkbezoek van de minister was al eerder gepland maar kon door de coronamaatregelen toen niet doorgaan. Wel heeft de minister op 6 januari van dit jaar in het Provinciehuis van Fryslan een bestuursnotitie over de leefbaarheid in ontvangst genomen. 

Bron Gemeente Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *