Oekraïne op Ameland

BALLUM – Ameland heeft zijn eigen Oekraïne, waar overigens geen oorlog heerst. Er grazen vredig wat koeien. De lap grond ligt ten noorden van Halfweg, achter de boerderij die nu De Lange Dunen heet en voorheen De Ruijghe Hoeve van Hannes en Antje Ruijgh was. Tegenover die boerderij stond De Witte Reep van Tjeerd en Dieuwke Borsch. De boerderij heet nog steeds zo. Het is nummer 173 op de streeknamenkaart die is toegevoegd aan het Groat Amelander Woa'deboek. Nummer 173, Oekraïne, staat in het Woa'deboek omschreven als: 'land ten noorden van het Groatslecht en het vliegveld, noordwestelijk van Ballum, ook Anlêch oander 'e dunen genoemd.' Het land werd aan Staatsbosbeheer verkocht en er lopen nu SBB-koeien op. 

Woeste grond ver weg

Maar waarom is dat stuk land Oekraïne genoemd? Verschillende mensen reageren op de vraag.

Mario Bunicich schrijft: "De Witte Reep was afgeleid van de schrale grond ter plaatse. Ten noordoosten van die boerderij, langs de duinrand, sprak de vader van Tjeerd en Dieuwke, ook Tjeerd Borsch genaamd, ooit de gelijkenis van die slechte grond met de situatie in de Oekraïne. Of hij bekend was met de grondkwaliteit in het land met die naam, is helaas niet meer te achterhalen."

Ouwe Tjeerd Borsch zou gezegd hebben: ”Ut is hier soa armoedech lân, ut liekt Oekraïne wel,” schrijft Jacob Roep van Amelander Historie.

Tineke Borsch-de Boer schrijft vervolgens dat de naam na de ruilverkaveling aan het stuk land is gegeven omdat het land armoedig was en ver weg.

Harmke-Borsch-Straatsma meent zich juist te herinneren dat gezegd werd dat het goede grond was. Haar verhaal past bij dat van Anne de Jong: "Ik vermoed dat de naam ontstaan is bij de ruilverkaveling van 1957. Het was woeste grond dat toen geschikt gemaakt is voor agrarisch gebruik. Het lag ver van de openbare weg, aan het einde van de wereld." Dus werd het Oekraïne.

Pietje Ruygh schrijft: "De Oekraïne was een stuk duinen dat vlakgeschoven is om weiland te maken en om het vruchtbaar te maken is er veel compost op gegaan en dat stoof heel erg. Het stoof zo erg het wel de Oekraïne leek. Vandaar de naam."

Het nummertje zou op de kaart iets te ver naar het oosten staan, meent Tineke Borsch:  "Het was het ontgonnen grond achter De Witte Reep en de Ruijghe Hoeve. Er is heel veel compost uit Noord-Holland, uit de grote steden, overheen gebracht om het zand, vruchtbaar te maken."

Oekraïne

Een woest lapje grond, dat ver weg lag, voor Amelander begrippen, en daarom een naam kreeg van een land ver weg. Bovendien stoof dat verre land net zo als dit stuk grond ten noorden van De Witte Reep en De Ruijghe Hoeve. Beide boeren, Borsch en Ruijgh, maakten gebruik van de Oekraïne. Het land werd ontgonnen en met compost vruchtbaar gemaakt om het te kunnen gebruiken als weiland. Dat gebeurde na de ruilverkaveling van 1957. De naam van het stuk grond hoor je steeds minder op straat, in de stal of aan de keukentafel, omdat er steeds minder boeren zijn die de benamingen gebruiken. 

Ameland houdt verschillende acties voor Oekraïne.

lees hier over de Kruidkoeken voor Oekraïne

lees hier Ameland kleurt wit (en blauw en geel) voor Oekraïne

En dan nog even dit

Waardeert u het nieuws van PA, doneer dan eens een euro voor dit artikel of voor een van de duizenden andere berichten die op de website en in het archief staan of word Vriend.

Klik hier maar eens >

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *