Nieuwe bestemming oudste recreatiehuisje

LEEUWARDEN – De Stichting Amelander Musea wil het oudste recreatiehuisje ‘Donax’ van Ameland behouden voor het eiland en haar bezoekers. Het kleine karakteristieke houten woninkje met rieten dak staat op het punt gesloopt te worden. De stichting ziet echter voor het huisje mogelijkheden voor een nieuwe bestemming. Op dit moment kijkt de stichting naar twee opties. Eén daarvan is het huisje in te zetten als entreegebouw bij de bunkers van Hollum. Deze bunkers worden dit jaar toegankelijk gemaakt voor publiek. Een andere mogelijkheid is de plaatsing van het huisje bij het Natuurcentrum in Nes. Zo kan het huisje dienst doen als steunpunt voor projecten op het gebied van duurzaamheid. De Stichting Amelander Musea maakt de keuze voor de nieuwe bestemming op basis van de planologische mogelijkheden.

Cultuur

Het huisje is gebouwd in de dertiger jaren. In die tijd kwam het toerisme op Ameland op gang. In de loop van de jaren verdwenen al deze karakteristieke huisjes. Een aantal is in de oorlog afgebroken vanwege het hout. Andere werden gesloopt om er op dezelfde plek een luxe bungalow te bouwen. Huisje ‘Donax’ is het laatste in zijn soort en vertegenwoordigt een authentiek stukje Amelander (bad)cultuur.

Middelen

Het gebiedsplatform Plattelânsprojekten Waddeneilanden beoordeelt het project positief. De stichting ontvangt een subsidiebedrag van € 18.725 . De kosten van het project zijn begroot op € 34.750.

Bron: Provincie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *