Nieuw natuurfenomeen op Ameland

HOLLUM – Tijdens de storm van 18 januari 2018 breekt het duin ter hoogte van de oude NAM-locatie door. Sinds januari 2015 was dit al een zeer zwakke plek in de zeereep.

Sinds vannacht is er een rechtstreekste verbinding tussen de Noordzee en de Lange Dunen-Noord. Met hoog water spoelt het zoute water naar binnen, met zakkend water loost de Lange Dunen zoet water in zee. Op de grens van zout en zoet ontstaan tijdens laag water kleine watervallen.

Er is een geul van een meter of drie breed die snelstromend water via het strand afvoert naar zee.

Op dat deel van Ameland wordt dynamisch kustbeheer toegepast: de natuur kan zijn gang gaan. Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer houden het gebied in de gaten. RWS grijpt voorlopig niet in.

In de raadscommissievergadering van maandag 8 januari stelde Jeroen Leijstra van Algemeen Belang Ameland nog een vraag over de steile duinen die op de noordwesthoek van het eiland staan. De duinen staan als kliffen op het strand, kliffen van een meter of acht hoog. "Als er iets aan de hand is dan worden maatregelen getroffen", antwoordde wethouder Piet IJnsen toen. RWS houdt het in de peiling.

→ lees hier Basiskustlijn Ameland losgelaten

→ lees hier meer over Storm en hoge golven

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *