Mogelijk weer asielzoekersopvang op Ameland

BALLUM – Het is heel goed mogelijk dat zeer binnenkort op Ameland weer asielzoekersopvang wordt geopend. Eind jaren ’90 tot 2003 verbleven er ook asielzoekers op het eiland. Het was de tijd van overvolle asielzoekerscentra en grote instroom van mensen uit onder meer Bosnië en Irak vanwege de onrust in die landen. Ameland hoorde bij het circuit van AVO's, aanvullende opvanglocaties, kleinschalig en snel te openen en sluiten. Nu gaat het vooral om een verstopte opvang vanwege statushouders die niet doorstromen naar een woning en om Syiërs, Afghanen en Turken die hun land zijn ontvlucht.

Commissaris van de Koning Arno Brok belde maandag met burgemeester Leo Pieter Stoel met een dringende vraag. Of Ameland opvangplekken kan leveren. Het verzoek was nadrukkelijk, vertelt Stoel. De nood is hoog en Brok heeft haast. De noodopvang dient vooral als overloop voor het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel. Gemeente Ameland denkt aan groepsverblijven, hotels en pensions. Het alternatief van bedden in een sporthal is voor het college van Ameland niet bespreekbaar.

Wethouder Piet IJnsen heeft meteen accommodatieverstrekkers benaderd. Hun antwoorden zijn maandagavond nog niet binnen, maar zodra de wethouder en burgemeester meer weten komt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met de gemeente overleggen. Wat de burgemeester betreft zal het voor Ameland om een klein aantal mensen gaan. Stoel denkt aan minder dan honderd en noemt het aantal van 25. Het is dan aan het COA om te bepalen of het een eilander opvang op wil zetten voor zo weinig mensen. In 2015 meldde Ameland zich zelf bij het COA, maar destijds opteerde de opvangorganisatie voor de wat grotere locaties met minimaal 300 bedden, in de buurt van een groter asielzoekerscentrum.

Van 1997 tot 2003 verbleven zo’n 70 asielzoekers op het eiland, die werden opgevangen in een pension (aan de Kardinaal de Jongweg in Nes), appartementen in een boerderij (aan de Polderweg in Nes), in een hotel (aan de Torenstraat in Tes) en in een cluster van vakantieverblijven (aan de Zuiderlaan in Hollum). Toentertijd waren het voornamelijk gezinnen, waarvan de kinderen naar de eilander scholen gingen. Of het deze keer om gezinnen of alleenstaanden gaat is nog niet duidelijk. De eilander opvang is snel nodig en zal enkele weken tot maanden open blijven is de verwachting.

tik Asielzoeker in bij ZOEKEN om meer over asielzoekersopvang op Ameland te lezen

lees hier het bericht van het COA – Noodopvang en tijdelijke opvanglocaties

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *