Meunsternimmer Ameland over anonieme woordvoerders

LEEUWARDEN – Elke veertien dagen, op dinsdagmorgen rond 7.20 uur is Ameland-reporter Jeanet de Jong Meunsternimmer op Omrop Fryslân. Vanmorgen gaat het over anonieme woordvoerders.

Meunsternimmer, monsternemer, is een dagelijks onderdeel van het ochtendprogramma van Jacob Stelwagen. Elke ochtend om iets na kwart over zeven zoekt Stelwagen contact met een journalist in de provincie of iemand die op enige wijze betrokken is bij het nieuws, om te vragen wat hem of haar is opgevallen in de media. Er is een clubje van tien gasten dat het nieuws in de gaten houdt en daar op de dag van hun bijdrage live voor de radio over vertelt. Omrop Fryslân radio op 92.2 FM.

Op 17 oktober ging het over dikke banden en op 3 oktober was nieuws volgen het onderwerp. Op 22 augustus ging het over de vaargeul en een betrouwbare veerverbinding. Op 8 juli ging het over columns en vis. Op 25 juli over Maarten van Rossem en vakantie. Op 11 juli was MadNes en de Sixpack van Epke Zonderland (het MadNes filmpje waar over gesproken wordt is hier te zien) het onderwerp. Op 27 juni had de Meunsternimmer het over het filmpje van EuroParcs en op 13 juni ging het over de veerdam en de autobrug. 30 mei ging het over het weer en crowdfunding, op 16 mei over de verwarde cavia en op 2 mei was het festivaljaar 2018 het onderwerp. Op 18 april ging het over Amelandse toestanden in Turkije en op 4 april over hand in hand lopen, 21 maart was positief nieuws het onderwerp en op 7 maart de Tegenpartij en de verkiezingsposters. Op 21 februari ging het over 21 februari en op 7 februari over wadplaten en een dissident raadslid, op 24 januari ging het over de Californische bruinvis en de honger van de Chinezen naar afrodisiaca. Op 10 januari was Belevingsuitkijkpunt het onderwerp. Eind december ging het over ballonnen en Serious Request, eind november had de Meunsternimmer het over de Kunstmaand. Half november was de herfst- en winterwaanzin het onderwerp. Op de eerste dag van november ging het over nieuws en Waddengebied. Dinsdag 18 oktober lag Meunsternimmer Ameland plots in de lappenmand. Dinsdag 4 oktober was de vuurtoren tijdens de Kunstmaand het onderwerp. De vorige keer ging het over vluchtelingenproblematiek op een Grieks toeristeneiland, daarvoor over Pauw en de goudtreinzoekers, de keer daarvoor over Olympische Spelen en de Gay Pride en de keer daarvoor over Hansje Bunschoten en Bauke Mollema. Eerder ging het over het zomerseizoen en een keer over de opening van het zonnepark. Daarvoor waren de wodkakruikjes het onderwerp. De meunsternimmer had het ook al eens over de gouden haan, miljonairs en beleefstand Ballum, voetbal en Koningsdag.

Andere onderwerpen die aan de orde kwamen waren: kamperen in de yurt, de waddenvlag, het Duitse Waddeneiland Sylt, het noorderlicht en Sven Kramer, de groepsverblijven op Ameland en de koppen in de krant naar aanleiding van het rapport dat de vereniging had laten maken, nieuwe eilanden voor de kust, kuierevenementen en Rondje Ameland, niet te verteren nieuws, de haas, de dijk en de zeespiegelstijging, crowdfunding en de mooie macht van de media, de rubriek meunsternimmer zelf en de taal van de verschillende meunsternimmers, de PanagathosHotel HolwerdZwarte Piet en de documentaire Wild Geraas, het 'Wonder van Ameland', het 'sinkhole' op het strand bij Buren. Eerder ging het over Denemarken en het Deense wad en die keer daarvoor over vallende sterren. Nog eerdere bijdragen gingen over Parijs en terrorisme, Clemenskerk, Oerol, acties bij Wagenborg, vaargeulproblematiek, vliegen naar Borkum, ouderenzorg en De Stelp, Rinse Westra en Terschellings gas. Meunsternimmer loopt sinds maart 2015.

⇒ De Meunsternimmer is te beluisteren via een eigen blokje op de website van Omrop Fryslân. Ga naar Utstjoering mist, zoek de datum en ga naar 6.00 uur en klik op het programma Fryslân fan 'e moarn. Daar staat het blokje Meunsternimmer, op ongeveer 7.20 uur.

Het laatste tafeltje

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *