Massastranding mosdiertjes in perspectief

WAGENINGEN – Stichting ANEMOON stortte zich op de mosdiertjes en zette de massastranding in perspectief. Mosdiertjes zijn vrij onbekend, tot dit jaar er massale strandingen plaatsvonden langs de Belgische en Nederlandse kust. Ameland kreeg de volle laag. Delen van het strand waren bedekt met een dikke laag van dode mosdiertjes. De enorme hoeveelheid vormde zich zelfs tot kliffen. Stinkende kliffen, want de diertjes op het strand zijn dood en liggen te rotten.

In het Nederlandse deel van de Noordzee leven meer dan 130 soorten mosdiertjes. Het was slechts één soort die vanwege de massastrandingen in het nieuws kwam en dat was het harig mosdiertje. Zo'n massastranding is tamelijk uniek, schrijft Stichting ANEMOON op haar website. "Wereldwijd zijn er slechts een paar meldingen van massale strandingen van mosdiertjes bekend. In Brazilië en Nieuw-Zeeland ging het telkens om een invasieve exoot. Maar hier in Nederland gaat het om een inheemse soort. Sinds 1900 is het de tweede gigantisch explosieve invasie van deze soort in ons deel van de Noordzee. De eerste keer gebeurde dit in 1965 op het Duitse Waddeneiland Norderney, met een beperktere herhaling in 1966. Ook toen was er hinder voor visserij en toerisme."

Explosie

Explosieve vestiging van nieuwe larfjes, twee jaar terug, storm, aflandige oostenwind, aanlandige stroming: het heeft allemaal een relatie met de massastranding. En al die mosdiertjes op het strand, schrijft ANEMOON, is nog maar het topje van de ijsberg van een enorme massa die op de bodem van de zee ligt.

Koffiedik

Wat is nu de oorzaak van de mosdierinvasie? Windmolenparken, veranderde vismethode, klimaateffect? Stichting ANEMOON zocht naar een verklaring. Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat het een effect zou zijn van de klimaatverandering. "Er valt nog veel te ontdekken in de mosdierwereld. Wanneer de volgende massastranding voorkomt, blijft dus koffiedik kijken."

Stank

Ze spoelden niet alleen op Ameland aan en de stranding spreidde zich over maanden uit, met als hoogtepunt juni en juli op Ameland. Vanaf eind vorig jaar werden er mosdiertjes gezien op de kust van België, bij de haveningang van Rotterdam tot aan de Waddeneilanden. Aanvakelijk hadden we er niet zoveel last van, omdat het buiten het toeristenseizoen viel. Ameland kreeg toen ook wat mosdiertjes op het strand, maar de tweede golf was heviger en viel middenin het zomerseizoen. Het was zoveel dat zich dikke plakken vormden, waardoor de aanspoelsels niet meer droogden. Dat zorgde voor rotting en die rotting zorgde weer voor stank. ANEMOON schrijft ook wat Ameland een volgende keer zou kunnen doen om de stankoverlast te verminderen.

Inmiddels is de massastranding bij Ameland over zijn hoogtepunt heen.

lees hier het stuk op Nature Today, met mooie closeup foto's van het mosdierttje en informatie over het beestje

lees ook hier over het mosdiertje en bekijk het filmpje van de massastranding

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *