Massale mosdiertjes stranding

NES – Op de stranden van Ameland, en dan vooral op het strand ter hoogte van Duinoord, liggen miljoenen harig mosdiertjes. Ze zijn massaal gestrand en de massastranding is al een paar maanden aan de gang. Inmiddels vormen de dode diertjes grote bulten dood materiaal die bij tijd en wijle stinkt als de plek van de viskraam na het sluiten van de markt. Er zijn zoveel harig mosdiertjes met de stroming mee op het strand beland, dat er hier en daar zelf mosdiertjeskliffen zijn ontstaan. Inmidels heeft gemeente Ameland een loonbedrijf opdracht gegeven de badstranden vrij te schuiven. Hier en daar ligt een bult op de vloedlijn in de verwachting dat het springtij de dode diertjes mee terugneemt naar zee. Daar zal het dode organische materiaal opgaan in vlokken die langzaam naar de bodem zinken.

Noordzeekust

Langs de hele Noordzeekust van Nederland komen meldingen van massastrandingen van mosdiertjes. Aan de Belgische kust zijn ze ook te vinden. Vissers melden veel harig mosdiertjes in hun netten.

Wat de oorzaak is van het natuurfenomeen is nog niet duidelijk. Wetenschappers doen er nader onderzoek naar.

Harig mosdiertje

Van de mosdiertjes is het harig mosdiertje het meest voorkomend. Ze leven in kolonies. De diertjes hebben tentakels om de mond. Mosdiertjes kunnen korst- blad- of draadvormig zijn. Ze lijken op zeewier, maar het is echt een kolonie diertjes. Ze spoelen momenteel als afzonderlijke bolletjes op het strand aan, maar meestal zijn ze langs de vloedlijn te vinden op aangespoelde viskisten en aangecht aan jerrycans die lang in zee hebben gedreven. 

het filmpje hieronder is van zondag 18 juli 2021

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *