Markant raadslid

BALLUM – Een lege stoel in de kring van de raadstafel, met een foto van Han van Heerde en een kaarsje ervoor. Zo begint de raadsvergadering van maandag 27 maart. Van Heerde is op 10 maart overleden en zowel burgemeester Leo Pieter Stoel als Rudolf Teuben, fractielid van Ameland'82, de partij van Han van Heerde, spreekt aan het begin van de raadsvergadering een woordje ter nagedachtenis. 

"Han was een zeer betrokken en kritisch raadslid," begint Stoel. Hij eiste zijn positie als raadslid op. "Hij was scherp en wilde het naadje van de kous weten." Han van Heerde was een raadslid die op velerlei wijze actief was in de gemeenschap, memoreert de burgemeester. Hij was lid van diverse commissies en stak vaak als eerste zijn hand op als er een vrijwilliger werd gevraagd. Hij debatteerde scherp in de raad, maar wilde niet altijd confronterend zijn. "Han was ook een man van principes. Een brancheorganisatie vertegenwoordigde niet alle ondernemers." Hij vond Dorpsbelangen belangrijke verenigingen, maar ze vertegenwoordigen niet alle inwoners van het dorp. Van Heerde benadrukte dit meermalen om de niet vertegenwoordigde ondernemers en eilanders niet aan de zijlijn te laten staan. Han was een markant raadslid dat de raadsleden en het college van burgemeester en wethouders zullen gaan missen, eindigt Stoel. "Han was er eigenlijk altijd." Tot slot wenst Stoel de kinderen en andere naasten heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

"Han was een bijzondere en bevlogen man", begint Rudolf Teuben zijn herdenkingswoordje. Han van Heerde hield van snelheid, was snel met zijn gesproken woord, snel met zijn gedachten, hij kon heel goed schakelen. Ook de ritten die ze maakten naar het gemeentehuis zijn Teuben bijgebleven. Als Van Heerde reed, wilde Teuben op de bijrijdersstoel bij de hoge diek wel eens vrij van zijn stoel komen. Han van Heerde had oog voor detail, maar ook voor zijn medebestuurders. "Hij wilde onze mening horen." Wat Teuben nog het allermeest in Van Heerde respecteerde was dat hij altijd op de inhoud ging. Namens Ameland'82, en namens de hele raad eigenlijk, wenst Teuben de naasten van Han van Heerde heel veel sterkte om het verlies te dragen. "Ik hoop dat wij zijn gedachtenis kunnen verdedigen, voor nu en in de toekomst."

Na de woordjes van Stoel en Teuben vraagt de burgemeester alle aanwezigen te gaan staan om in stilte Han van Heerde te gedenken.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *