Marinus liever sociaal en groen in oppositie

HOLLUM – Oud-PvdA raadslid Irma Marinus gaat liever in de oppositie dan dat ze zich ongelukkig voelt met de keuzes van de coalitie, waar ze tot vandaag deel van uitmaakte. Het was niet zozeer de loslippigheid van iemand uit de kring rond het raadslid, die haar deed opstappen. Het was veel meer het gebrek aan rood dat haar de das omdeed. Intussen is ze bij haar oude partijgenoten uit de gratie.

Marinus vond dat er binnen de coalitie geen ruimte was voor haar sociale geluid. Dat heeft ze het afgelopen jaar diverse malen aangegeven en half december zette ze dat op een rijtje in een lange brief aan de werkgroepleden. Marinus vond dat ze aan de leiband van AmelandEén liep en dat was de rode vrouw een doorn in het oog. In de afgelopen weken is de doorn meer en meer gaan zweren. Het raadslid herkende in het beleid niets meer van het PvdA-programma. “We kwamen niet uit de verf.” Haar overwegingen om daarom uit de coalitie te stappen deelde ze voor de kerst al mee aan AmelandEén en besprak ze met haar eigen werkgroepleden. Het raadslid zit liever in de oppositie dan dat ze haar 40-jarige socialistische achtergrond verloochent.

In die werkgroep zaten naast Marinus nog Tonnie Overdiep, Bernard Kostwinner, Marloes Rijpstra, Aukje de Boer, Akkie Bakker, Eveline Stuffers, Heiltje Straatsma, Anne Moll en Albert Knecht. Donderdag 2 januari bleek hoe hard haar verhaal over was gekomen op de werkgroep: men reageerde geschokt. Die middag werd op de bijeenkomst in de Westerlaan, bij werkgroeplid Akkie Bakker thuis, besloten met het coalitieakkoord aan de slag te gaan om te kijken op welke manier en bij welke onderwerpen er wat rood bijgekleurd kon worden. Diezelfde avond bleek dat er informatie over de kwestie naar buiten was gesijpeld. Tonnie Overdiep belde met alle werkgroepleden om te achterhalen wie buiten de vergadering had gepraat en sinds die belronde wil hij niets meer met de politiek te maken hebben en is hij geen voorzitter meer van de partij.

Ondertussen had Marinus haar knopen geteld. Ze kon niet meer achter de coalitie staan en wilde liever als oppositie verdergaan. “Voor mij is de coalitie einde verhaal.” Donderdag 9 januari zou daar verder over gepraat worden met de kleine club partijgenoten. Vanwege het opstappen van Overdiep werd er voor maandagavond 6 januari een extra vergadering bijeengeroepen, die nog eens dubbel extra en superspoed werd door het besluit van Marinus om afstand van de PvdA te nemen.

Werkgroeplid Akkie Bakker en nummer 7 van de PvdA-kandidatenlijst Bob Rijpstra hadden intussen bedacht dat ze als PvdA in de coalitie wilden blijven. Bakker schoof razendsnel Rijpstra naar voren als plaatsvervangend voorzitter. Hij staat op de kandidatenlijst van de verkiezingen van 2018, maar had in de werkgroep geen functie. Deze twee rode rakkers gaven aan Marinus aan dat ze op de bijeenkomst van maandagavond niet meer welkom was.

Bij Marinus “barstte toen de bom” en “ging het lichtje uit.” Bakker en Rijpstra gaven haar ook te kennen dat ze de zetel in de raad voor de PvdA wilden behouden. Ze willen dat Marinus haar plek aan de raadstafel inlevert. De vraag is wie van de PvdA in aanmerking komt voor die stoel. Nummer 1 en 2, Irma Marinus en Tonnie Overdiep, vallen af. Nummer 3, Bernhard Kostwinner, ligt niet voor de hand. Kostwinner is de zoon van Marinus en hij zal, naar verwachting, onder de gegeven omstandigheden niet de zetel van zijn moeder willen overnemen. De volgende op de lijst is Marloes Rijpstra, dochter van vooruitgeschoven plaatsvervangend voorzitter Bob Rijpstra. Dochter Rijpstra is schaduwfractielid en heeft in die hoedanigheid al wat raadservaring opgedaan. Toch kan zij geen raadslid worden, want als onderwijzeres op de openbare school zou ze dan haar eigen werkgever zijn. De plekken 5 en 6 worden gevuld door Aukje de Boer en Akkie Bakker. Deze twee 70-plussers zullen ongetwijfeld de baan van raadslid niet meer ambiëren. Uiteindelijk komt dan Bob Rijpstra in beeld als mogelijke vertegenwoordiger van de socialisten. 

Irma Marinus gaat daar voor liggen; zij is niet van plan haar zetel over te dragen. Het doet haar heel zeer dat ze na 40 jaar het lidmaatschap voor de PvdA heeft moeten opzeggen. Met de keuze die ze heeft gemaakt mag ze geen lid van de partij blijven. Ze begint haar eigen groepering en denkt na over een naam voor haar lijst. Sociaal Groen, dat zou het kunnen worden. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *