Lintje voor Joop de Jong

NES – Joop de Jong werd vrijdagavond in het bijzijn van zijn familie, vrienden en relaties verrast met de benoeming tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Leo Pieter Stoel bij zijn afscheid als directeur van Stichting Amelander Musea. 

De Jong is vanaf 1981 betrokken bij de Amelanders Musea en zocht samenwerking met de overige musea op het eiland. Zo ontstond het samenwerkingsverband Stichting Amelander Musea (STAM). Zowel in zijn functie als directeur van deze stichting, als daarbuiten heeft hij zich buitengewoon succesvol ingezet. 

Onder zijn leiding werden het Sordragersmuseum, het Landbouw- en Juttersmuseum, het Reddingbootmuseum en de twee Korenmolens ondergebracht bij STAM. Later kwamen daar ook de Eendenkooi, de vuurtoren en het voormalig brandspuithuisje bij. Hij leidde de nieuwbouw van het Natuurmuseum en het Reddingbootmuseum. Daarnaast realiseerde hij de totstandkoming van het Bunkermuseum, dat ingaat op de geschiedenis van de Atlantikwall op de Friese eilanden. 

Naast zijn tomeloze inzet voor bovengenoemde doelen ontplooide hij vele vrijwillige activiteiten. Zo was hij voorzitter van de Vogelwacht, bestuurslid van de Kardinaal de Jongschool, Jeugdleider bij voetbalvereniging Geel Wit, Secretaris van de Stichting Amelands Product en Plaatsvervangend voorzitter van de Coöperatie Klein Vaarwater. 

De Jong krijgt deze onderscheiding dan ook voor zijn verdiensten binnen en buiten zijn professionele werk, die van grote betekenis zijn voor Ameland. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de culturele en educatieve instellingen op Ameland en de overige Waddeneilanden.

Bron Gemeente Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *