Leo Pieter Stoel Amelander burgemeester

BALLUM – Hij had zich woensdag al in laten schrijven als eilander, zodat hij donderdag 16 januari als Amelander burgemeester kon worden. Die donderdag werd Leo Pieter Stoel beëdigd door Commissaris van de Koning Arno Brok en geïnstalleerd als burgemeester van Ameland. Dat gebeurde tijdens een bijzondere raadsvergadering in de Burgemeester Walda School in Nes. Stoel en zijn echtgenote Alet Doornbos arriveerden met reddingsboot Anna Margaretha van de KNRM op de veerdam en werden daar opgewacht door Commissaris Brok, locoburgemeester Theo Faber en vicevoorzitter van de gemeenteraad Piet IJnsen.

Commissaris Brok dankte de vertrouwenscommissie en de gemeenteraad voor de constructieve samenwerking bij de selectie van de burgemeesterskandidaat. ‘U bent eensgezind tot een voordracht gekomen. Het kan dus wel’, voegde hij eraan toe, met een kwinkslag naar de politieke dynamiek van dit moment.

Locoburgemeester Theo Faber hing de nieuwe burgemeester de officiële ambtsketen om en heette hem en zijn vrouw welkom op Ameland. Piet IJnsen overhandigde de heer Stoel symbolisch de voorzittershamer.

Op 14 oktober 2019 werd Stoel door de gemeenteraad van Ameland voorgedragen als nieuwe burgemeester en kroonbenoemde opvolger van Albert de Hoop die in juli 2018 afscheid nam. Gerard van Klaveren nam sindsdien waar. Op 28 november 2019 werd bekendgemaakt dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de voordracht overnam en Stoel bij Koninklijk Besluit met ingang van 16 januari 2020 kon worden benoemd.

Gerard van Klaveren droeg volgens protocol op 15 januari zijn ambtsketen over aan locoburgemeester Faber. Commissaris Brok dankte de waarnemer ‘voor zijn inspanningen, zijn betrokkenheid, zijn nabijheid, zichtbaarheid en enthousiasme’.

Leo Pieter Stoel studeerde af als econoom. Van 2011 tot 2014 was hij wethouder van Súdwest-Fryslân en van 2015 tot 2019 was hij lid van de Provinciale Staten van Friesland. In het verleden was hij ook lid van het partijbestuur van de JOVD en werkzaam bij AEGON Asset Management. Stoel is de 21ste burgemeester van Ameland. De ceremonie van zijn installatie vond plaats in een met gele, blauwe en witte linten versierde school, die genoemd is naar Stoels illustere voorganger Roel Walda, die 75 jaar geleden, direct na de bevrijding, tien jaar burgemeester was.

Net als Gerard van Klaveren, zal Leo Pieter Stoel van Ameland gaan houden, voorspelt Commissaris Brok. Ook zegt Brok: ‘Ameland heeft een A-kandidaat!’. Leo Pieter Stoel duikt meteen goed in zijn rol en weet de Amelanders voor zich te winnen met zijn opmerking: ‘Ameland is het mooiste Waddeneiland van de wereld.’ Ook zegt hij uit te zien naar de samenwerking met de raad, het college en alle Amelanders. ‘Samen komen we verder’.

De eerste eilandles heeft de nieuwe burgemeester al geleerd: het is niet ‘in’ maar ‘op’ Ameland.

Op de foto krijgt nieuwbakken burgemeester Leo Pieter Stoel de ambtsketen van locoburgemeester Theo Faber. Op de voorste rij zitten, links, Stoels zoon Klaas Pieter en vrouw Alet Doornbos. Helemaal rechts zit Gerard van Klaveren.

⇒ hieronder het YouTube Ameland Vandaag filmpje met een compilatie van de installatie – ga er maar even voor zitten: af en toe is het net cabaret. De ceremonie is vriendelijk, interessant, charmant en elegant: deze middag overheerst de vrolijkheid met hier en daar een scherpe observatie die als kwinkslag verwerkt is in de toespraken – abonneer en mis geen Ameland filmpje meer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *