Leerlingenvervoer per watertaxi blijft

Ameland in 2011BALLUM – De Watertaxi voor leerlingenvervoer van leerlingen die naar speciaal onderwijs op het vaste land gaan, wordt permanent ingezet. Dat besloot de raad gisteravond unaniem. Het onderwerp is al heel wat gesproken en in diverse vormen is het leerlingenvervoer per Watertaxi als raadsbesluit afgetikt. Aangenomen, afgeserveerd, tijdelijk aangenomen of aangenomen met de verplichting een onderzoek naar de resultaten te doen. Dat onderzoek heeft plaatsgevonden en het blijkt dat kinderen, ouders en de scholen tevreden zijn over de vervoersmogelijkheid. Zelfs het ministerie O,C en W is enthousiast. Het noemt het leerlingenvervoer per watertaxi een mooi voorbeeld van passend vervoer.

Vond een deel van de fractie van Ameland ’82 en het CDA de voorziening steeds te duur en voor een te select clubje, nu zijn deze raadslieden na alle goede resultaten en met de verlaging van de kosten door de bocht. Dirk Brouwer (A’82) vindt dat het college erg zijn best heeft gedaan. “Het moet zo doorgaan, dan maar.” Brouwer heeft nog een motie in petto die voorziet in een onderzoek om ook andere – bijvoorbeeld patiënten die voor een korte kuur naar het ziekenhuis moeten –  regulier van het watertaxivervoer gebruik te kunnen laten maken. “Dat is precies wat wij ook willen,” zegt Jan Wijnberg (ABA). “Eerst deze regeling definitief maken en dan verder kijken.” Deze stelling is ook de PvdA uit het hart gegrepen. Tineke Hemminga (PvdA) zet zich als volksvertegenwoordiger in om de wekelijkse reis van een Hollumer jonge vrouw in rolstoel en haar begeleiders te vergemakkelijken. De rolstoel kan niet mee met de Watertaxi, maar voor de begeleider is een regelinng getroffen met Wagenborg.

Anneke Touwen (CDA), tot nu toe tegenstander van de regeling omwille van de kosten en de beperkte doelgroep, meent dat haar kritische houding effect heeft gehad. De kosten zijn verlaagd van 36.000 naar 24.000 euro. “Ik wil de inspanningen van het college belonen door akkoord te gaan.”

Gemeente Ameland doet moeite om de stoelen van de terugvarende Watertaxi – en heen aan het eind van de week –  te vullen. Als er meer dan zes stoelen bezet zijn van deze vaarten, ontvangt de gemeente commissie van Wagenborg. De combinatiereis heeft op maandag al een bezetting van 12 personen en donderdag- en vrijdagmorgen varen 6 mensen mee. En er zit nog groei in, verwacht het college. Een goede bezetting zorgt al gauw voor lagere kosten van het leerlingenvervoer van een dikke vierduizend euro per jaar.

>>> lees hier meer over de raadsvergadering van 27 juni 2011

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *