LC-redacteur wordt uitgemaakt voor ‘haatimam’

BALLUM – Rudolf Teuben, raadslid voor Ameland’82, noemt redacteur Tim Fierant van de Leeuwarder Courant ‘haatimam’. De redacteur heeft het helemaal verbruid bij A’82 met zijn artikel over burgemeester Albert de Hoop in de krant van 25 oktober.

Teuben steekt in de raadsvergadering van maandagavond ook burgemeester Albert de Hoop een hart onder de riem. Op de agenda staat bij de ingekomen stukken De Hoops ontslagbrief. De dag nadat de burgemeester kenbaar had gemaakt niet op te gaan voor een derde termijn, stond er een groot artikel in de Leeuwarder Courant, ingeleid door een kleiner artikel waarin huidige raadsleden met naam en toenaam hun oordeel over de eerste burger van Ameland laten optekenen.

Anders is het gesteld met het grote artikel dat 25 oktober bijna de gehele pagina 24 en 25 beslaat, met tekst en een grote foto. “De kwaliteitskrant Leeuwarder Courant,” sneert Rudolf Teuben. Hij is absoluut niet te spreken over het artikel, waarin met 38 anonieme bronnen de burgemeester wordt gewogen onder de titel: “Ameland gaf De Hoop al eerder op.” Die 38 noemt Teuben een kistje appels uit één box, die allemaal hetzelfde smaken. De A'82-man stoort zich ook uitermate dat er uit de vorige vertrouwenscommissie, in 2012 aangesteld voor de herbenoeming van de burgemeester, uit de school is geklapt. “Het is beschadigend voor u als persoon en uw gezin lijdt eronder,” zegt Teuben tijdens de vergadering tot de burgemeester.

“Het bericht is opgesteld door een soort haatimam!” Teuben kiest zijn woorden zorgvuldig; de haatimam refereert aan de titel ‘hogepriester’, die redacteur Tim Fierant op 31 mei 2017 gebruikte om Teuben te karakteriseren. Maandagavond schilt Teuben zijn appeltje door Fierant ‘haatimam’ te noemen. Hij verwijt de redacteur de burgemeester en Ameland te schaden met zijn artikel. “Met welk nut en doel?” Ameland staat er door het LC-artikel gekleurd op, meent het raadslid. Tot de burgemeester zegt hij: “De narigheid wordt gevoed door een paar mensen die het niet met u eens zijn.”

Teuben vindt het verschrikkelijk en dat wil hij gezegd hebben in de microfoon van de raadsvergadering. Hij spreekt zijn steun uit aan Albert de Hoop en besluit dat er heel wat meer mensen zijn dan die 38, die de burgemeester waarderen.

De andere raadsfracties besluiten er het zwijgen toe te doen.

Tim Fierant reageert op Teubens uitspraak: "Iemand in dit geval 'haatimam' te noemen – of het nu een serieuze journalist is, of iemand die een risico neemt door een misstand aan te kaarten – vind ik alle perken te buiten gaan. Daar wil ik het verder bij laten."

Ook reageert Fierant op het commentaar op zijn artikel: "De suggestie dat het stuk mij zou zijn ingefluisterd door een bepaalde politieke hoek werp ik verre van mij. Zoals bij het stuk vermeld stond, heb ik 38 serieuze bronnen geraadpleegd. Daarnaast was er nog een handvol tipgevers. Die kwamen uit alle politieke windrichtingen, en vele hoeken van de maatschappij. Teuben vroeg zich af wat het nut en het doel van het stuk is. Dat is simpel: een achtergrondverhaal bieden bij het vertrek van een veelbesproken burgemeester. Ik kan alleen maar hopen dat het de toeschouwers en luisteraars van de raadsvergadering van gisteren – net als mij – is opgevallen dat Teuben vanuit de gemeenteraad geen bijval kreeg."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *