“Laat hem het huis maar afbreken”

BALLUM – De gemeente heeft een strook weg aan de Oostakkers in Hollum verkocht aan Peter de Boer. Het strookje was parkeerplaats en die voorziening verdwijnt nu. Het is maar een klein stukje, vindt de gemeente en het wordt toch niet of nauwelijks gebruikt. Bovendien staat het huis te dicht op de weg, waardoor de parkeervoorziening sowieso moet verdwijnen. De verharding blijft bestaan. Buren Alberdien en Douwe Bakker willen het parkeerstrookje niet kwijt.

 

Alberdien Bakker is niet content met de gang van zaken. Ze spreekt stevig in tijdens de raadscommissievergadering van 10 oktober.

Het huis had er nooit mogen komen, het terrein is er simpelweg te klein voor.

Het huis van Douwe en Alberdien Bakker staat er sinds 1976, zij gebruiken het strookje en willen dat de parkeerplaats blijft zoals het nu is.

Bakker maakte bezwaar tegen omgevingsvergunning. Toch begon De Boer te bouwen, op eigen risico. De bouwvergunning werd ingetrokken en hij kreeg in augustus een bouwstop. Bakker: “De Boer heeft daarna alle ramen geblindeerd en is gewoon doorgegaan met bouwen. De Boer houdt zich aan geen enkele regeling. Wij vinden dat hij het huis maar afbreekt. Hij heeft het zelf zover laten komen.”

Rudolf Teuben (A’82) stelt een compromis voor. Misschien kan er toch nog anderhalve meter beschikbaar blijven om te parkeren.

Alberdien Bakker ziet daar wel iets in: “Met anderhalve meter er af kunnen wij beter van onze afrit afkomen.”

Nico Oud noemt nog dat er inderdaad een bouwstop is opgelegd door Raad van State. “Er is wel degelijk controle geweest en geconstateerd dat De Boer niets deed wat niet mocht.” Hij maakte het huis wind- en waterdicht. Hoe heeft het zover kunnen komen, vragen diverse raadsleden aan de wethouder. Oud: “Er is geen verkaveling geweest. We zijn er achter gekomen door het bezwaar van Bakker. We hebben het geen van allen gezien. Er zijn twee bouwvergunningen onterecht af gegeven.”

Piet IJnsen (ABA) tot slot: “Als er geen compromis uitkomt dan lijkt het een lange weg te worden.” ABA stelt voor de laatste drie meter aan zuidkant van de strook niet aan de openbaarheid te onttrekken.

In de eerstvolgende raadsvergadering discussieert de raad verder over dit punt.

>>> lees hier meeer over de raadscommissievergadering van 10 oktober 2011

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *