Koning en Koningin ‘Loslopend in’t bos’

NES – De Koning en Koningin voerden onder begeleiding van twinkelerende vogeltjes een lang gesprek met Marjan Veenendaal van Staatsbosbeheer tussen de bomen. Het Koninklijk Paar kon even de bosgeuren snuiven en naar de vogeltjes luisteren. Het weer was redelijk, in ieder geval was het droog. De Koning liep zelfs zonder jas en de Koningin had haar okergele overjas los over de schouders hangen. Het stel kleurde perfect bij het lentegroen gebladerte. Na het gesprek, op afstand van fotograferende, filmende en schrijvende pers, liet Veenendaal de twee alleen. Het werd een fotomoment in het groen. "Loslopend in het bos?" vroeg de Koning gekscherend. Het pad naar de Staatsbos schuur, waar het vervolg van het gesprek plaatsvond, was slechts enkele tientallen meters en wolven komen op Ameland niet voor. Het liep dus wel los.

In de SBB schuur zaten de terreinbeheerders aan tafel om elk over hun specifieke gebied met de bijbehorende problematiek te praten. Het ging over de druk van de toeristen, de bejegening van de beheerders door onwillige bezoekers, De Vennoot, het Oerd, het groene strand en over de watertaak van Wetterskip Fryslân. Het groene strand had het Koninklijk Paar vanuit de lucht gezien, toen ze van Terschelling naar vliegveld Ballum vlogen. Ze waren ervan onder de indruk en vonden het er prachtig bij liggen. 

"Ik zit hier met een expert", zei Rudi Molenaar van Wetterskip Fryslân, toen hij vertelde over het waterbeheer van het eiland. Willem-Alexander verdiepte zich van 1997 tot zijn inhuldiging in 2013 in watermanagement. Ameland heeft geen rivier die water toevoert en moet het hebben van de regenval. Afgelopen dagen zat het daarmee wel goed – op 9 mei, de eerste dag van het streekbezoek met bezoeken aan Texel, Vlieland en Terschelling, regende het pijpestelen – maar met een paar weken zonder regen kan er weer een tekort ontstaan. Wetterskip houdt die stand nauwlettend in de gaten. 

"Dan gaan we nu afsluiten of is er nog een brandende kwestie?" Burgemeester Leo Pieter Stoel hield de tijd in de gaten, want er stond nog een bezoek aan Nobel in Ballum op het programma.

Arjan Verbiest haalde tot slot een brandende kwestie aan: bodemdaling. De beheerder van zowel het terrein van It Fryske Gea en die van De Vennoot, Douwe Molenaar, zeggen er last van te hebben. Last van de erosie en van het vaker overstromen van het gebied. Het oosteinde van het eiland is op het diepste punt zo'n 39 centimeter gezakt, zei Verbiest, en wat dat voor gevolgen heeft noemde hij een aandachtspunt. De Koning wilde nog weten of er meer last is van de zeespiegelstijging of van de bodemdaling. Zowel Verbiest als Molenaar noemden de bodemdaling als grootste last. Men voorspelde dat het gebied door aanslibbing op hoogte zou blijven, maar dat blijkt niet zo uit te werken, zegt Molenaar. 

Lees hier Ontspannen bezoek Koning en Koningin aan Ameland

Lees hier Koninklijke lunch met Nobeltje

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *