Ontspannen bezoek Koning en Koningin aan Ameland

NES – Het was een ontspannen bezoek van de Koning en Koningin aan Ameland. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima deden woensdag 10 mei Ameland aan in het kader van streekbezoek aan de Waddeneilanden. Ze deden de vijf eilanden in twee dagen, een unicum voor een streekbezoek, want dat duurt doorgaans een dag.

De Koning en Koningin maken het streekbezoek om meer te horen over de leefbaarheid op de eilanden en de complexe vraagstukken die daarbij een rol spelen. Een van die vraagstukken gaat over de bereikbaarheid van Ameland. Ze praatten erover met Ger van Langen, directeur Wagenborg Passagiersdiensten (WPD), en nog vier genodigden.

Van Langen kwam op zijn fietsje naar de plek waar het gesprek zou plaatsvinden. Het Koninklijk Paar kwam van het vliegveld met een busje. Ze kwamen iets te laat op de veerdam bij Nes aan. Het schema is superstrak, tien minuten vertraging kunnen ze eigenlijk niet hebben. De overstap van Terschelling naar Ameland ging per helikopter. Op Terschelling zouden ze overnacht hebben op de Groene Draeck, de lemsteraak van prinses Beatrix, al wordt dat niet officieel bevestigd.

Op de bovenste etage van het wachtlokaal praatten de Koning en Koningin met Ger van Langen van WPD, Nessemer Tonnie Overdiep, onderneemster Gunda Brunotte, Christine Wijshake van de Waddenvereniging en Gijs Coenraads van Rijkswaterstaat. Het onderwerp was de bereikbaarheid van het eiland, vanuit verschillende kanten belicht: de eilanders, ondernemers, het Rijk, de natuurbeschermers en de veerdienst. Het was een geanimeerd gesprek, ondanks de storende geluiden die van beneden kwamen. De terminal was gewoon open voor de komende en gaande man, al was er wel speciaal een brede rode loper gelegd om het ratelen van trekkoffertjes wat te dempen. De majesteiten willen tijdens streekbezoeken de locaties zien zoals die zijn wanneer er gewoon gewerkt wordt. Streekbezoek betekent: niet al te veel poetsen en opruimen en vooral gewóón doen. De problemen rond de bereikbaarheid werden door het gezelschap onder begeleiding van burgemeester Leo Pieter Stoel en Commissaris van de Koning Arno Brok niet opgelost, maar er is een indruk gegeven van de complexiteit van het vraagstuk.

Buiten het wachtlokaal stond een grote groep mensen Willem-Alexander en Máxima op te wachten en toe te juichen. Bij aankomst wenste het paar links en rechts goedemorgen en bij vertrek van de veerhaven werden handen geschud, poseerden ze een enkele keer voor een selfie en maakte de Koning een tweehands high five met een kleuter op papa’s schouders. Het waren uitingen van ontspannenheid en plezier. Die sfeer werd doorgetrokken tot aan het vertrek van het eiland, maar eerst ging het Koninklijk Paar nog naar Staatsbosbeheer en naar Nobel.

Lees hier het vervolg van het Koninklijk bezoek 

Lees hier Koninklijke lunch met Nobeltje

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *