Koeiendans op Ameland

NES – Vanmorgen werd er gedanst in de wei aan de Ballumerweg. Aan de Ballumer kant van de Hoge Diek lieten boeren Anne en Johan de Jong hun koeien voor het eerst sinds de winter uit de schuur. Koeien die in het voorjaar voor de eerste keer in de wei komen gaan rennen en springen en dat is de 'koeiendans' genoemd. Het is een vrolijk gezicht om de dartele dieren op het gras te zien.

Sommige boerenbedrijven hebben daar een toeristische attractie van gemaakt en Wakker Dier heeft er een campagnepagina op de website voor ingericht. Boer De Jong laat de kinderen van de kampeerboerderij Het Zwanewater meegenieten en heeft er zelf wel lol in, maar hij maakt er geen gewag van via de tam tam. De dieren hebben het prima in de stal. Daar is ook het vreten, want op het land staat nauwelijks een sprietje. De ganzen zijn langs geweest en hebben aan het groen gesnaveld, zodat de grasmat er als gemaaid bij ligt. Toch zijn de koeien vrolijk, zo lijkt het, als ze de wei in worden gedreven. Veel gedrijf hoeft daar niet aan te pas te komen; ze vinden het pad zelf en willen wel.

PA was er deze keer bij aanwezig om er een filmpje van te schieten.

Zie hieronder hoe de koeien van de Ballumerweg hun koeiendans doen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *