Column – Gele klokken langs de slootkant

HOLLUM – De derde column van dit jaar gaat over narcissen aan de slootkant.

Gele klokken langs de slootkant

Ze staan er weer, de narcissen. Niet alleen gele klokken, maar ook witte narcissen met een oranje of roze klok. Het lijken er wel steeds meer te worden en het is een kleurrijk teken dat het voorjaar echt begonnen is. Niet dat de winterjas kan worden opgeborgen. Het vroege voorjaar pakt soms uit met rare grappen: overdag zit je met blote benen op het terras en ’s avonds kan de dikke jas weer aan en de sjaal om, met temperatuurverschillen van tien graden of meer. De groene bladeren van de gele klokken krijgen er zelfs bruine puntjes van.

Midden jaren tachtig begon Jan Bakker met het planten van narcisbollen langs de sloten van de Pietje Miedeweg en de Ridderweg. Elk jaar als de bloemen bloeien wordt er aan hem gedacht. Later volgden anderen zijn voorbeeld en staken de gele klokken op diverse andere plaatsen hun kop op. Zelfs midden in de duinen. Ze pronken er met hun kleuren, al zijn het exoten in de natuur. Ze horen er niet en in de duinen misstaan ze ook een beetje. De gele klokken komen al meer dan 30 jaar langs de Ridderweg en Pietje Miedeweg op. Daar horen ze er inmiddels helemaal bij en bloeien ze tot vreugde van een ieder die er langs rijdt.

Sommige passanten stappen er even voor uit de auto en denken dat het een gratis pluktuin betreft. Ze trekken er met het mes op uit en snijden een bosje. Dat scheelt toch mooi € 2,99 , want voor zoveel geld staat het bosje bij de supermarkt in het bloemenschap. Geniet ervan, mensen, geniet ervan.

Jeanet de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *