Karakter roeit toptijd in Amsterdam

AMSTERDAM – Amelander roeisloep Karakter roeide afgelopen zaterdag in de Amsterdamse grachtenrace een toptijd. Voor de tweede keer lag roeiteam “Geen zee te Hoog!” met hun sloep in het Amsterdamse grachtenwater en roeide deze spectaculaire race. Een spannende strijd, want ondanks dat de dames al zeker zijn van een derde prijs in het Nederlands Kampioenschap is de eerste plaats in de Eerste Klasse nog niet verzekerd. Hiervoor moesten de meiden in ieder geval hun Friese concurrent “Hjoed ’n Makkie” voorblijven, maar ook nog eens een eerste prijs in hun klasse behalen. En dit tijdens één van de zwaarste races van het seizoen.

Het weer zat de dames mee. Het was niet te warm en grotendeels droog. De dames wisten dan ook een zinderende start te maken in het Oosterdok en lieten daarbij meteen een 12-en een 8-persoons herensloep ver achter zich. Vervolgens roeiden de meiden met een snelheid van zo’n 9 km/u door de IJhaven en het Amsterdam-Rijnkanaal, waarna de route werd vervolgd door verschillende grachten en kanalen. Bij het Olympisch Stadion – halverwege de 24 km lange race – hadden de dames al verscheidene sloepen ingehaald en wisten ze dat ze goed op koers lagen. Naarmate de dames de finish in het centrum van Amsterdam naderden, werden de grachten nauwer. Er moest onder vele bruggen worden doorgeroeid: een zware opgave voor de roeisters, maar vooral ook voor stuurman Folkert Smit die hier zijn stuurmans- én coachingscapaciteiten ten volle moest benutten.

Inmiddels werd het echter ook duidelijk dat ze waarschijnlijk weer in de prijzen zouden vallen. Nog steeds met een constante snelheid van 9 km/u en een prachtige lange slag persten ze in een uitputtende eindsprint de laatste restjes energie uit hun tenen. Helemaal stuk, maar met een prachtige tijd van 2:39:47u en een wattage van 54,23W roeiden de dames van Karakter over de finish, ruim 6 minuten sneller dan vorig jaar. Met deze toptijd won “Geen zee te Hoog!” een 2e prijs in de speedcup én het Kromhout Whaler Klassement, een 4e in het algemeen klassement en een 1e prijs in de Eerste Klasse. Hiermee bleven ze hun concurrenten voor en zal de beslissende en zeer spannende eindstrijd over drie weken in Muiden worden beslist. Tot die tijd trainen de dames drie per week stevig op de Waddenzee.
Virgo, de andere damessloep van Ameland, behaalde in een tijd van 3:34:38u en een wattage van 30,16W de 36e plaats in het algemeen klassement. En met 2:54:15u en een vermogen per roeier van 81,05W werden de Amelander heren in hun sloep Haal an Antje 23e van de in totaal 144 deelnemers.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *