Intern onderzoek naar gemeenteambtenaar

BALLUM – Gemeentemedewerker Herman Hoekstra is onderwerp van een intern onderzoek bij de gemeente Ameland. Als privépersoon stapte hij naar de Raad van State (RvS) vanwege bestemmingswijziging van agrarische grond. Twee Amelanders willen aan de rand van Hollum huizen kunnen bouwen, vlakbij het huis van Hoekstra.

Gemeenteambtenaar Hoekstra meent dat er sprake is van de schijn van belangenverstrengeling en dat wethouder Will Bakema (A'82) om die reden geen rol had mogen spelen in het besluitvormingsproces. Hoekstra beschuldigde Bakema niet van vriendjespolitiek maar stapte wel naar de Raad van State. Een van de twee die een huis wil zetten is partijgenoot van Bakema. De RvS doet over twee weken uitspraak.

Rudolf Teuben (A’82) vraagt in de raadscommissie wat het college voornemens is te doen met de ambtenaar. Voor Teuben is het niet te tolereren dat een ambtenaar zijn eigen college zo aanvalt. “Het spreekt vanzelf dat het iedereen vrij staat om via een gerechtelijke procedure voor zijn eigen belangen op te komen. Het wordt echter een ander verhaal als de betreffende ambtenaar zijn eigen college aanvalt in de persoon van wethouder Bakema, in diens functie als portefeuillehouder ruimtelijke ordening.”

Burgemeester Albert de Hoop: “We zijn een intern onderzoek gestart. Verder heb ik er niets over te melden dan dat wij dit ook een ernstige aangelegenheid vinden.”

>>> lees hier meer over de raadscomissievergadering van 9-8-2010

>>> lees hier het artikel in Binnenlands Bestuur

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *