Ingezonden – Fietspadzorgen

HOLLUM – Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender. Anonieme en onfatsoenlijke inzendingen worden niet geplaatst.

Fietspadzorgen

In een toeristische gemeente als Ameland zijn o.a. de fietspaden een belangrijk visitekaartje. Ik maak me hierover zorgen, zeker als ik fiets over de paden gemaakt van kleischelpen.

Normaal gesproken moeten intensief bereden kleischelpen fietspaden, en dat zijn die van Ameland, 1x per 3 jaar voorzien worden van een nieuwe laag. De vorige beheerder Rijkswaterstaat, hanteerde een dergelijk onderhoudsschema met als resultaat goed onderhouden fietspaden.

Ik moet tot mijn teleurstelling vaststellen dat dit niet meer gebeurt. Kuilen worden opgevuld en provisorisch verdicht met als gevolg onregelmatig oppervlak en snel verlies van materiaal. In mijn ogen weggegooid geld, daarnaast komt het fietspad ten opzichte van de bermen steeds lager te liggen en kan het regenwater niet meer goed afvloeien, dus plasvorming. Om dit probleem op te lossen worden hier en daar verlagingen in de berm gemaakt en geultjes gegraven, allemaal korte termijn oplossingen die geld kosten en op lange termijn niet het gewenste resultaat opleveren.

Waarom hanteert de gemeente deze manier van onderhoud? Het kan zijn dat er bezuinigd moet worden, maar als ik het uitgavenpatroon bekijk, valt dat volgens mij nog wel mee. Een ander punt kan zijn dat men wil overgaan naar fietspaden in beton, dus nu maar wat minder onderhoud om geld te sparen voor een grote investering. Niet een terechte keuze in mijn ogen, onze gasten verdienen een goed onderhouden fietspad; je moet je oude schoenen niet weggooien voordat je de nieuwe in huis hebt! 

Tonnie Overdiep

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *