Ingezonden – Duinovergangen

HOLLUM – Een Hollumer maakt zich druk over het vernielen met een shovel van de duinovergangen. Toen RWS het nog deed was het stukken mooier. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Duinovergangen

De gemeente Ameland gaat in februari intern en met Rijkswaterstaat het geschuif met zand van de overgangen bespreken, zo staat te lezen in een bericht van 9 januari van Persbureau Ameland. Nou, om u de waarheid te zeggen houd ik mijn hart vast. Dezelfde gemeente heeft er een mooie rommel van gemaakt. Het ergert me al jaren. Er wordt in het artikel optimistisch gesproken van 6 meter brede paden, op sommige plekken komt 8 tot 10 meter dichter in de buurt. Behoorlijk royaal voor een voetpad. Het zand wordt over struiken en helmgras geschoven. Zelfs hekjes worden meegenomen door de shovel. Dirk Visser liet ooit een plasje graven bij het Paardengraf. Bijna verdwenen door het zand van de shovel. Bij het badstrand en de overgang voor de paardenreddingsboot moet er een breed pad zijn. Handig voor de hulpdiensten. Maar de andere paden zijn uitsluitend voor voetgangers. Moet dat zo breed?

Vroeger waren de overgangen bij Hollum mooie pittoreske paadjes. Keurig onderhouden door de mannen van Rijkswaterstaat. Aan het begin van het seizoen werd er een mooi talud geschoven, takkenschermen, wat helm en het lag er weer prachtig bij voor de zomer! Wat gaat er mis?

Als je in de duinrand een opening hebt, gaat de wind erdoor. Met harde wind gaat het stuiven. Als je een bredere opening maakt gaat er meer wind door, dus ook meer zand. Dat betekent meer werk voor de shovel. De duinen naast de paden zijn hoger geworden, dat maakt de overgang dieper, waardoor er nog meer zand doorheen stuift. De oplossing is vrij eenvoudig. Zorg dat de overgang smal en ondiep ten opzichte van de naast gelegen duinenrij blijft. Laat de overgang met de duinen mee omhoog groeien.

De gemeente wil onderzoeken of een natuurlijkere uitstraling mogelijk is. Niet doen! Misschien is niets doen wel de beste en meest natuurlijke oplossing. Een mooi voorbeeld van niets doen is de duinovergang van het Herderspad aan de noordkant van Hollum. Daar komt de shovel gelukkig niet. De buitenste duinenrij is daar de laatste jaren hoger geworden en de overgang is keurig meegegroeid. Dat geldt ook voor de overgang ten zuiden van het badstrand. De mensen moeten dan wel door het zand lopen. En omhoog en weer omlaag. Is dat erg? De voetgangers die deze paden kiezen willen naar het strand en dan loop je per definitie toch al door het zand.

Ik zou eens gaan praten met Dirk Visser. Als medewerker van Rijkswaterstaat wist hij precies hoe je een mooie duinovergang moest maken en behouden. En stop met de shovel!

Een Hollumer

(naam bij redactie bekend)

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18167

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *