Ingezonden - Bezorgde ondernemer

Geplaatst op: 24 februari 2022 - Categorie: Gemeente & Politiek

BALLUM – Een ondernemer uit Hollum is bezorgd. Hij stuurt een open brief naar de Amelander politiek. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Een briefje van een bezorgde ondernemer aan de Amelander politiek.

De Amelander politiek is tegenstander van uitbreiding van grootschalige toeristische zaken.
Dat snap ik en ben ik het mee eens. Maar……...
We vinden het een goed idee om meer kleinschalige ondernemingen toe te staan. Ook meer kleine horecabedrijven.
We onderkennen wel het probleem van huisvesting van personeel en seizoenswerkers.
Bestaan die eigenlijk nog? Seizoenswerkers?

Vroeger was er werk in het toerisme van april tot en met oktober. Daarna kon je in de WW. Later kwamen er de contracten waarbij je de zomermaanden 6 dagen moest werken en je in de winter je overuren en vakantiedagen kon opmaken. Die tijd ligt achter ons. Personeel moet nu verplicht in januari of februari maar op vakantie. Diverse bedrijven sluiten de deuren omdat er geen personele invulling is.
Als gevolg hiervan ligt het sociale leven ook deels op zijn gat. Waar voor eilanders veel sociale en sportieve activiteiten in de wintermaanden plaatsvonden ontstaat nu het probleem dat veel mensen op vakantie gaan/moeten.

Maar goed. Meer kleinschalige ondernemingen. Die dus waarschijnlijk niet geld kunnen steken in huisvesting voor personeel.
Grote ondernemingen kopen huizen op, bouwen containerdorpjes op hun parken etc.
Met een 30.000 openstaande geregistreerde vacatures in de horeca, in werkelijkheid veel meer natuurlijk, moet het toch erg gemakkelijk zijn om mensen naar Ameland te lokken, met woonruimte in het verschiet.
Volgens mij hebben we al jaren, elk jaar weer een enorm tekort aan personeel. Ik zie dit alleen maar toenemen.
Het “jobhoppen” van personeel biedt sommige ondernemers enige soelaas, maar voor hoelang?

Misschien moeten we ons met zijn allen beraden. Misschien is een pas op de plaats in deze niet zo verkeerd. Laten we een situatie proberen te creëren waarin de huidige horeca en andere bedrijven kunnen functioneren met genoeg personeel. Dit komt iedereen ten goed.

Het is maar een mening.

Peter de Boer
Hollum

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?