Bellevue toen en nu

HOLLUM – Bellevue houdt de gemoederen nog steeds bezig. Ingezonden brieven, vragen in de raadsvergaderingen, uitleg van architect en wethouder, het gaat maar door. Van Wiebo Lublink van Terschelling, geboren op Ameland, kwamen een paar foto's van eind jaren '40, begin '50 boven water. Hij staat erop als jongetje met zijn zus en moeder en een badgast. Op de achtergrond is Bellevue te zien. Die foto's maken duidelijk dat er wel wat is gesleuteld aan het huis, maar dat de vorm voor het grootste deel behouden bleef. Bekijk hier het filmpje van Bellevue toen en nu, waar die foto's in zijn verwerkt.

Binnenkort wordt er weer gesleuteld aan het pand. Tenminste als de vergunningaanvraag de bezwarenprocedure door komt. 

In de wandelgangen en op de leugenbank wordt veel gesproken over 'monumentaal' pand. PA zocht de werkelijke status van het pand al eerder uit. Het is onmiskenbaar dat het pand een monumentale verschijning is, maar die status met alle daarbij horen rechten en plichten heeft het niet. Het staat in de gemeentelijke annalen te boek als 'karakterstiek pand'. → lees hier Geen monument maar karakteristiek pand

Volgens het bestemmingsplan mag er een huis op het terrein opgezet worden van 100m² en een bijgebouw van 20m².  Op Ameland is het gebruikelijk dat die getallen worden samengevoegd en dat er een gebouw kan komen met een oppervlakte van 120m², legt wethouder Theo Faber uit. "Het is klip en klaar. Als mensen het anders zien, kom dan even langs." Op het gemeentehuis zijn de tekeningen te bekijken.

Ook bij de status 'karakterstiek' kan er niet zomaar gesloopt worden. Tenzij er zwaarwegende redenen zijn. Dat Bellevue rondom bekleed is met asbest stroken is zwaarwegend genoeg. Het huis staat er nu onverzekerd bij, is niet te verzekeren, volgens een betrokkene. Mocht de bliksem nu inslaan en het huis afbranden, dan krijgt Ameland een enorm vervuilende en ongezonde brand te bestrijden. Angst voor zo'n crisis pleit voor zo snel mogelijke afbraak volgens de geldende regels voor asbest verwijdering. 

Aandacht voor dit pand en andere panden met monumentale eigenschappen op het eiland – Rijksmonumenten, leegstaande juweeltjes die staan te verkommeren, monumenten als tweede huis die aan de woningvoorraad worden onttrokken, leegstaande panden door onenigheid in familie of met gemeente – heeft bijgedragen aan de wens om de wijze waarop de gemeente met haar erfgoed omgaat gedegen onder de loep te nemen. Raadslid Han van Heerde van Ameland'82 wil nu graag de karakteristieken van de gradaties weten, waarin panden worden ingedeeld. Wanneer is iets een karakterstiek pand, wanneer beeldbepalend, wat hoort bij gemeentelijk monument en welke eisen worden gesteld aan een Rijksmonument? Als de betekenis van die erfgoed gradaties duidelijk is, dan heeft de gemeente een duidelijke richtlijn in handen. Dan wordt voor iedereen duidelijk wat mag en kan. De wethouder voegt daar wel aan toe dat niet iedereen blij zal worden als zijn pand als Rijksmonument wordt ingedeeld. Naast dat je dan kennelijk een pand van betekenis in eigendom hebt, betekent dat ook dat er veel regels en eisen aan vastzitten. Wethouder Faber belooft dat de monumenteninventarisatie in de volgende raadsperiode op de agenda komt.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *