Huuropzegging galerie “des colleges”

BALLUM – Er kwam in verschillende vergaderingen aan de orde en Algemeen Belang Ameland diende er een motie over in: de huuropzegging van de gemeente aan Galerie Philadelphia. In de laatste raadsvergadering van 18 mei stemde de raad nogmaals over de motie, die inhoudt dat het college de huuropzegging terugdraait. In de raadsvergadering van april staakten de stemmen en bleef de stemming op 5 tegen 5 hangen. Een raadslid was niet aanwezig: Rudolf Teuben. Op 18 mei is er wederom een raadslid niet aanwezig: Irma Marinus. Deze keer is er weer een even aantal raadsleden dat een stem moet uitbrengen, maar de verhouding is anders dan een maand eerder.

André Tuil (VVD), Rudolf Teuben (A’82), Dirk Brouwer (A’82), Marieke van Schaik (CDA), Jeroen de Jong (CDA) en Dirk Beijaard (CDA) stemmen tegen de motie. Zij gaan akkoord met de huuropzegging. Jeppe Groenewold (A’82), Piet IJnsen (ABA), Gatso Lamsma (ABA) en Jan Wijnberg (ABA) stemmen voor. Zij vinden dat de galerie moet blijven. De stemverhouding is zes tegen en vier voor, zodat de motie wordt verworpen. Ook al was Marinus aanwezig geweest, dan nog had haar stem de huuropzegging van de gemeente aan Galerie Philadelphia niet kunnen keren.

Bijzonder aan de kwestie is dat het college vlak voor de vergadering van 18 mei informatie over de Waddencampus stuurde naar de raadsleden. Op z’n minst een opmerkelijke timing, vindt VVD-er André Tuil. Hij spreekt van een “omgekeerde gang van zaken”. Het college zegt eerst de huur op en komt dan met info over de herinvulling van het pand. Burgemeester Albert de Hoop zet Tuil op zijn plaats door te melden dat niet een collegevoorstel over al dan niet huuropzegging op tafel ligt, maar de motie van Algemeen Belang Ameland. “Er is hier niets omgedraaid.” Opzegging van de huur van het voormalige gemeentehuis is des colleges. Daar wordt niet over gestemd.

⇒ Lees hier over de Waddencampus en de plannen die steeds concreteer worden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *